Benieuwd of het "SuperPoeperPlan" wat voor jouw kind is?

zindelijk wc poepen plassen zindelijkheid

Wel of niet zindelijk?

Is je kind nu wel of niet zindelijk? Soms is dat lastig te herkennen, zeker als er ongelukjes gebeuren. Vaak is je kind fysiek zindelijk, maar gooit het gedrag roet in het eten. Ook het karakter en de houding van jou als ouder kunnen de zindelijkheid negatief of positief beïnvloeden.

Tijd om zindelijk te worden

Sommige ouders gaan actief aan de slag met het zindelijk maken van hun kind. De een doet dit wat eerder dan de andere. Andere ouders vertrouwen op de ontwikkeling en rijping van hun kind en gaan er vanuit, dat het kind uit zichzelf zindelijk wordt en dit zal aangeven. Dé waarheid bestaat niet in deze.

Elk kind is uniek

Want het ene kind is niet het andere. Sommige kinderen willen alles zelf doen, andere kinderen vragen om hulp voor het minste geringste. Kwestie van karakter en opvoeding. Wat belangrijk is bij zindelijkheid is, dat je kind fysiek gerijpt is. Dat wil zeggen dat je kind aandrang herkent en even kan ophouden.

Wil je kind naar de wc of het potje?

Okay, dus de fysieke rijping is op orde. Dan is de vraag of je kind ook wil luisteren naar de aandrang en wil of durft los te laten op de wc of het potje. Het kan zijn dat je kind dit uit zichzelf gaat doen of dat je kind hierbij support en motivatie van jou als ouder nodig heeft. De houding van jou is hierbij van belang.

Van ophouden komt uitstellen

Wanneer je kind dus niet tijdig luistert naar aandrang of naar de wc of potje wil gaan, zegt dat niets over je kinds fysieke kunnen, maar over het gedrag en karakter van je kind. Het gevolg van niet luisteren of gaan is ophouden en uitstellen met vaak ongelukjes als gevolg.

Je kind is wel zindelijk…

Als alles werkt naar behoren zoals aandrang voelen, herkennen en even kunnen ophouden of negeren, is er fysiek geen belemmering voor zindelijkheid. De aandacht moet dan gaan naar het willen. Je kan je kind dit zelf laten bepalen of je kind hierbij ondersteuning bieden door duidelijk te zijn en afspraken te maken.

Afspraken

Dat duidelijk zijn voelt voor de ene ouder als streng of dwingen, terwijl het voor de andere ouder voelt als tools om in hun kracht te gaan staan. Waar het om gaat is dat je kind weet waar het aan toe is en als ouder kun je door afspraken te maken met je kind, helderheid bieden. Over plassen en poepen.

Plassen en poepen

Plassen en poepen gebeurt dagelijks en je kind moet hoe dan ook leren om zichzelf tijdig te ontlasten en los te laten op de plekken die hiervoor bedoeld zijn. Een potje of de wc. Hoe eerder je start met wc’s hoe gemakkelijker het voor je kind wordt in het dagelijkse leven. Dan kan je kind overal en altijd op tijd gaan.

Deel dit bericht via:

Andere artikelen:

Mijn kind wil alleen maar thuis poepen

Veel kinderen vinden het lastig of spannend om buitenshuis of elders te poepen. Ze houden het op totdat ze thuis zijn en dat kan gevolgen hebben. Denk aan buikpijn, huilen, zeuren en uiteindelijk een broek vol poep. Dan zit je dus onderweg flink in de shit. Hoe pak je dit aan?

Lees verder »

Pamperen

Pamperen. Als ouder zijn we er allemaal wel eens schuldig gaan. Af en toe is niet zo erg, maar als het vooral gewoonte is geworden, wat dan? Helaas is het geen uitzondering dat kinderen van bijna 4 nog niet zindelijk zijn en dan komt school in zicht. Paniek en stress bij ouders, kind en school.

Lees verder »

Poepbroeken

Denk jij ook dat de poepbroeken van je kind met opzet gebeuren? Ik snap goed dat het lijkt alsof je kind dit expres doet, maar poep in de broek gaat nooit over bewust, opzettelijk gedrag. Dus werken aan gedragsverandering zet geen zoden aan de dijk. Wat dan wel?

Lees verder »
nl_NLNederlands