Benieuwd of het "SuperPoeperPlan" wat voor jouw kind is?

verstopping

Verstopping bij een kind!

Verstopping bij kinderen is een serieus probleem. Zeg maar shit! Maar het is niet het einde van de wereld, want je kunt het oplossen. Zo lang je de signalen herkent en weet wat je aanpak moet zijn. Het kan lastig zijn om obstipatie te herkennen, ik help je op weg...

Herken verstopping bij een kind

Verstopping bij een kind herkennen kan lastig zijn. Duidelijke signalen zijn pijn bij poepen, niet kunnen poepen, buikpijn, harde poep of konijnenkeutels. Lastiger is het als je kind dagelijks wel poept, diarree-achtig, meerdere keren op een dag of geen klachten bij poepen heeft, maar wel last heeft van plasproblemen.

De 4 O’s

Obstipatie ontstaat niet zo maar. Meestal is er sprake van de 4 O’s. De 4 wat? Het poepprobleem start vaak met ophoudgedrag, waardoor er ophoping in de buik ontstaat. Als dit niet wordt herkend verandert dit in obstipatie. En als die niet herkend en behandeld wordt, kunnen er (poep)ongelukjes gebeuren.

Overige oorzaken

Maar ophoudgedrag is niet de enige boosdoener – wel de ergste – van het ontstaan van verstopping bij een kind. Leefstijl (voeding, vocht, beweging), stress, angst, allergieën, bijwerkingen medicatie, druk in het koppie, druk in het dagelijks leven, kunnen ook leiden tot (soms hardnekkige) obstipatie.

Gevolgen

Wanneer verstopping bij een kind niet herkend en niet behandeld wordt, kan je kind de controle gaan verliezen over de buik, billen en poep. Het wordt steeds voller in de buik, het laatste deel van de dikke darm – het rectum waar de poep bewaard wordt – gaat verwijden. Daardoor krijgt je kind minder en vertraagde aandrang.

Dan zit je kind echt in de shit…

Je kind voelt door de verstopping de aandrang minder sterk en niet meer goed, reageert dus te laat, is ook niet meer in staat om poep dan tegen te houden of helemaal (op tijd) leeg te poepen. Dan zit je kind in de beruchte vicieuze poepcirkel. Wat moet of kun je doen om die cirkel te doorbreken?

Start met laxeren

Zeg dat je kind niets kan doen aan dit probleem, maar dat jullie samen wel dit kunnen oplossen. Leg uit wat er speelt in de buik en dat een poeppoeder (laxeermiddel) nodig is om weer op tijd te kunnen reageren en leeg te poepen. Bespreek leefwijze, mogelijke stress en maak wc-afspraken met je kind.

Is de shit dan opgelost?

Als jouw kind last heeft van obstipatie, kan het een tijdje duren voordat je kind weer de controle krijgt over buik, billen en poep, afhankelijk van de mate en duur van de verstopping. Het kan zijn dat je kind in de weerstand schiet als je de ‘shit’ wil bespreken; erkenning, positiviteit, begrip en humor zijn dan je beste vrienden. Let (sh)it go!

Kom je er niet uit? Dan help ik je graag met mijn SuperPoeperPlan.

Deel dit bericht via:

Andere artikelen:

Pamperen

Pamperen. Als ouder zijn we er allemaal wel eens schuldig gaan. Af en toe is niet zo erg, maar als het vooral gewoonte is geworden, wat dan? Helaas is het geen uitzondering dat kinderen van bijna 4 nog niet zindelijk zijn en dan komt school in zicht. Paniek en stress bij ouders, kind en school.

Lees verder »

Poepbroeken

Denk jij ook dat de poepbroeken van je kind met opzet gebeuren? Ik snap goed dat het lijkt alsof je kind dit expres doet, maar poep in de broek gaat nooit over bewust, opzettelijk gedrag. Dus werken aan gedragsverandering zet geen zoden aan de dijk. Wat dan wel?

Lees verder »

Relaxen over laxeren

Als je kind last heeft van obstipatie is laxeren een must. Toch zien veel ouders hier – begrijpelijk – tegenop. Dat komt door bestaande fabels en onvoldoende uitleg over de dosering van laxeermiddelen en de werking. Ook ontbreekt meestal uitleg over de start, onderhoud, afbouwen en stoppen.

Lees verder »
nl_NLNederlands