Oorzaken van verstopping bij kinderen
Verstopping bij kinderen is een serieus probleem. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandelingen van verstopping bij kinderen. Verstopping is shit, maar gelukkig niet het einde van de wereld; het kan opgelost worden. Een korte uitleg.
Voeding: Als je een kind in huis hebt dat altijd hetzelfde wil eten, kan de spijsvertering gaan ‘staken’. En door staking kan er een opstopping komen. In de buik dus.
Uitstelgedrag: Als je kind een ‘toilet-treuzelaar’ is, heb je vast een kind die als beste smoesjes kan bedenken, zoals “Ik moet nu écht niet!” of “Ik moet nu even deze game afspelen”.
Medicatie: Sommige medicijnen zoals pijnstillers, medicatie tegen allergie, tegen epilepsie en ijzerpillen hebben obstipatie als bijwerking . Dan geeft de ene shit weer andere shit.
Stress: Stress zorgt voor verhoogde spierspanning en dat kan de ontlasting vertragen. Stress bij je kind kan ook komen door leuke dingen zoals verjaardagen, feestjes of afzwemmen.
Druk druk druk: Als je kind het te druk heeft of zelf een druktemaker is, kan het te lastig zijn om op tijd naar de buik te luisteren en naar de wc te gaan. Zonde van je kinds tijd.
Symptomen van verstopping bij kinderen
Moeite met poepen; als je kind eruit ziet alsof het een gevecht levert op de wc en paars aanloopt vanwege het persen, is dat een duidelijk signaal.
Harde ontlasting; sommige kinderen kunnen een ‘steenhouwerswedstrijd’ winnen met hun poep, alleen is dat geen medaille waard; het geeft alleen maar pijn en stress.
Buikpijn; kermt jouw kind met regelmaat van de buikpijn? Een verstopping in de buik kan zorgen voor een opgeblazen buik, veel winden en darmkrampen. Heel vervelend.
Poepongelukjes; het kan zijn dat het zo vol in de buik van je kind is, dat er niets meer bijpast. Dan duwt de poep de poepdeur open, zonder dat je kind dit goed voelt of merkt. Voilà.
Zachte poep; soms denk je niet aan verstopping, omdat je kind dagelijks zachte poep heeft. Toch kan dat wel spelen. Het gaat er altijd om wát je kind poept en niet dát je kind poept.
Plasongelukjes; ook al zou je het niet denken, plasongelukjes hebben vaak te maken met een verstopping. Als de darmen te vol zijn, gaat de blaas minder goed werken.
Behandeling van verstopping bij kinderen
Bespreek de shit met je kind. Zeg dat het rot voor je kind is en dat je kind niets kan doen aan het hebben van verstopping, maar dat jullie samen de strijd aangaan en het gaan oplossen.
Laat je kind vriendjes worden met vezelrijk voedsel. Zorg voor kleur en variatie en grapjes. Maak van broccoli bijvoorbeeld een superheldenboom en vraag wie de beste poepmop weet.
Moedig je kind aan om op tijd naar de wc te gaan door de wc op te ‘leuken’; leg boekjes of spelletjes neer, zorg dat de wc-ruimte gezellig en ontspannen aanvoelt. Maak ook vaste afspraken met je kind.
Laxeren is een must bij verstopping; de meeste ouders huiveren omdat ze denken dat het verslavend werkt en luie darmen geeft. Gelukkig is dat niet waar, vraag je huisarts om advies.
Positief en geduldig blijven zijn toverwoorden; je kind voelt zich gezien en begrepen als jij begripvol bent en support biedt. Zo krijgt je kind geen last van schuld of schaamte.
Conclusie
Verstopping bij kinderen is een serieus onderwerp dat de aandacht behoeft. Het kan lastig zijn om het met je kind in gesprek te gaan, daarom helpen erkenning en humor je op weg. Denk je dat je meer hulp kan gebruiken? Volg ons op Instagram of kijk eens naar ons aanbod.