“Onze dochter ging op school niet naar de wc, dus dagelijks vieze broeken. Na de online oudertraining gestart met laxeren en op school gesprek gehad. Weg poepprobleem en allerfijnst… we hebben een vrolijk meisje in huis! Had ik dit maar eerder geweten!”

Monica (ouder)

Wat is een normaal poeppatroon bij een kind? Hoe vaak moet mijn kind gaan?

Normaal poepen wordt beschouwd tussen 3 x in de week tot 3 x op een dag. Maar elk kind is uniek en heeft dus ook een uniek poeppatroon. Het belangrijkste is dat je kind geen last ervaart. Geen last, geen buikpijn en geen andere klachten? Dan geen zorgen. Baby’s kunnen overigens verschillend poepen afhankelijk van fles- of borstvoeding. Borstvoeding-baby’s kunnen van 8 x op een dag tot 1 x per 10 dagen poepen. Flesvoeding baby’s hebben vaker een regelmatiger poeppatroon. 

Heeft mijn kind een poepprobleem?

Een poepprobleem gaat meestal gepaard met klachten zoals buikpijn, opgezette buik, pijn bij poepen, moeilijk kunnen poepen, vieze broeken en wisselende ontlasting van grootte en samenstelling. Zelfs als een kind dagelijks poept, kan er ook sprake zijn van een poepprobleem. Waar het om gaat is of je kind tijdig gaat en in staat is goed leeg te poepen. Als er dagelijks wat achterblijft in de buik, ontstaan er na een tijd problemen; poepproblemen maar ook plasproblemen.

Hoe kan het dat mijn kind een poepprobleem heeft?

Er is (gelukkig) zelden sprake van een medische oorzaak voor een poepprobleem. 95% van peuters, kleuters en oudere kinderen hebben last van een poepprobleem, dat te maken heeft met ophoudgedrag. Obstipatie – verstopping – komt het vaakst voor en is soms lastig te herkennen. Bij baby’s kan de overgang van borstvoeding naar flesvoeding en vaste voeding zorgen voor een poepprobleem. 

Wat kan ik zelf doen om het poepen te verbeteren?

Het is altijd belangrijk om in de gaten te houden, dat je kind voldoende drinkt, vezelrijk en gevarieerd eet en voldoende beweegt. Meestal is dat voldoende om een goede stoelgang te hebben en houden. Check ook hoe je kind op de wc zit en op tijd sturen is ook van belang. Wanneer je merkt dat dit onvoldoende helpt, dan is het tijd om hulp te zoeken. In de online oudertraining help ik je te begrijpen wat er bij je kind speelt en bied ik je een 4-stappenplan.

Is laxeren altijd nodig?

Bij verstopping en vieze broeken door obstipatie is laxeren altijd nodig. Alleen zo kan de buik leegraken en leeg blijven. Wanneer je kind last heeft van poepbroeken zonder dat er obstipatie is, dan mag je niet laxeren, want dan verergert het poepprobleem. Naast het laxeren is het belangrijk om te onderzoeken met welke redenen de verstopping is ontstaan, anders ben je bezig met symptoombestrijding. Ik leg je de meestvoorkomende redenen in de online oudertraining uit. 

Krijgt mijn kind luie darmen van laxeren?

Er zijn laxeermiddelen die je beter niet voor langere tijd moet gebruiken, denk aan klysma’s of bisacodyl. Die werken prikkelend op de darmen en maken de poep zacht. Soms is het nodig deze kortdurend te gebruiken. Maar de meest gebruikte en aanbevolen laxeermiddelen bevatten macrogol en werken niet verslavend op de darmen en mogen langere tijd worden gebruikt. Macrogol maakt de poep zacht en geeft meer volume, zodat je kind gemakkelijk alles kan uitpoepen. 

Hoe lang moet je laxeren en wanneer en hoe moet je stoppen?

In de meeste gevallen wordt aangeraden om een tijd te laxeren, denk aan een aantal maanden, om herstel te laten plaatsvinden. Als alles weer goed werkt kun je afbouwen; dat moet langzaam gebeuren. In mijn online oudertraining leg ik precies uit hoe je de beste dosering kunt vinden en hoe je in stappen kunt afbouwen. Heel soms heeft een kind jarenlang een laxeermiddel nodig om de buik leeg te houden. Laxeren is altijd beter dan stilstand en ophoping in de buik. 

Is het erg als ik de luier blijf geven? Mijn kind gaat toch op een gegeven moment zelf naar de wc?

Er gebeurt natuurlijk niets als je de luier blijft geven, maar in de meeste gevallen gaat een kind – zeker een kind van rond de 3 jaar dat jarenlang luierpoepen is gewend  – niet zelf de luier afdoen. Langdurige luierpoepers krijgen meestal last van verstopping omdat ze niet de beste poephouding hebben en de luier ook niet meehelpt om goed uit te kunnen poepen. 

Welke gevolgen heeft een poepprobleem?

Een poepprobleem dat voortduurt kan lichamelijke, sociale en psychische gevolgen hebben. De buik en darmen gaan minder goed functioneren, waardoor er een chronisch poepprobleem met andere lichamelijke problemen kunnen ontstaan. Een kind met een poepprobleem wordt vaak uitgelachen en geïsoleerd en meestal ontstaat faalangst en wordt het kind onzeker en voelt het zich eenzaam. 

Hoe kan het dat mijn kind ’s nachts in de broek poept?

Wanneer je peuter, kleuter of ouder kind in de nacht vieze broeken heeft, is er bijna altijd sprake van ernstige obstipatie. Het is dan nodig om naar de dokter te gaan en dit te laten nakijken. In de meeste gevallen moet er een flinke tijd worden gelaxeerd en natuurlijk kijken hoe dit poepprobleem heeft kunnen ontstaan..

Mijn kind is (bijna) 4 en nog niet poepzindelijk. Wat moet ik doen?

Als je kind bijna 4 is en de basisschool in zicht komt en nog in de luier poept of last heeft van vieze broeken, dan is het tijd om dit gericht aan te pakken. Ik help je hier graag mee met mijn online oudertraining. Ik begrijp heel goed dat ouders hier tegen op zien, bang zijn voor verstopping en niet naar school kunnen. De meeste ouders laten weten dat ze na start van de online oudertraining, binnen een paar dagen een superpoeper in huis hebben. 

Ik heb al van alles geprobeerd. Waarom zou de online oudertraining wel werken bij mijn kind?

Garanties worden niet gegeven in de gezondheidszorg, omdat het aan de patiënt/cliënt is en blijft om adviezen en tips op te volgen. De online oudertraining werkt zeker, maar dan moet je wel het 4-stappenplan en de tips gebruiken. De online oudertraining richt zich op jou als ouder, omdat jij je kind nu eenmaal het beste kent. En omdat je kind al zo belast is met het poepprobleem en jij op deze manier ervoor zorgt, dat je kind niet nog meer belast wordt. 

Mijn kind luistert niet, weigert om naar de wc te gaan. Wat moet ik doen?

Je kind heeft vast goede redenen om niet te luisteren. Waar het om gaat is dat jij als ouder die redenen begrijpt en daarmee aan de slag gaat. Die redenen kunnen te maken hebben met het karakter van je kind, gezinssituaties en overige omstandigheden. Ik help je in mijn online oudertraining uit te zoeken welke redenen jouw kind heeft om niet naar de wc te gaan. Je kind merkt direct als jij de redenen begrijpt en hierop reageert. Actie van jou geeft reactie van je kind. 

Ik vind de online oudertraining best aan de prijs. Wat krijg ik daarvoor?

Je krijgt een volledig pakket om aan de slag te gaan met je kind. Je start met de 3 videotutorials, waarin ik je van alles uitleg over poepproblemen, laxeren en oorzaken en gevolgen. Natuurlijk ontvang je ook mijn duidelijk plan van aanpak. Je kunt alles nalezen in het digitale werkboek, waarin ook het 4-stappenplan staat. Je krijgt voor je kind GRATIS ‘Het SuperPoeperBoek’ en App SuperPoeper t.w.v. € 27,-. Omdat ik jou en je kind gun, zo snel mogelijk een superpoeper te worden.