fbpx

“WEG POEPPROBLEEM…HAD IK DIT MAAR EERDER GEWETEN!”

“Onze dochter ging op school niet naar de wc, dus dagelijks vieze broeken. Na de online oudertraining gestart met laxeren en op school gesprek gehad. Weg poepprobleem en allerfijnst… we hebben een vrolijk meisje in huis! Had ik dit maar eerder geweten!”

Monica over dochter van 6,5

Wat is een normaal poeppatroon bij een kind? Hoe vaak moet mijn kind gaan?

Normaal poepen wordt beschouwd tussen 3 x in de week tot 3 x op een dag. Maar elk kind is uniek en heeft dus ook een uniek poeppatroon. Het belangrijkste is dat je kind geen last ervaart. Geen last, geen buikpijn en geen andere klachten? Dan geen zorgen. Baby’s kunnen overigens verschillend poepen afhankelijk van fles- of borstvoeding. Borstvoeding-baby’s kunnen van 8 x op een dag tot 1 x per 10 dagen poepen. Flesvoeding baby’s hebben vaker een regelmatiger poeppatroon. 

Heeft mijn kind een poepprobleem?

Een poepprobleem gaat meestal gepaard met klachten zoals buikpijn, opgezette buik, pijn bij poepen, moeilijk kunnen poepen, vieze broeken en wisselende ontlasting van grootte en samenstelling. Maar ook als een kind dagelijks poept, kan er sprake zijn van een poepprobleem. Waar het om gaat, is of je kind tijdig gaat en in staat is goed leeg te poepen. Als er dagelijks wat achterblijft in de buik, ontstaan er na een tijd problemen; poepproblemen maar ook plasproblemen.

Hoe kan het dat mijn kind een poepprobleem heeft?

Er is (gelukkig) zelden sprake van een medische oorzaak voor een poepprobleem. Als peuters, kleuters en oudere kinderen last hebben van een poepprobleem, heeft dit voor 95% te maken met ophoudgedrag. Obstipatie – verstopping – komt het vaakst voor en is soms lastig te herkennen. Bij baby’s kan de overgang van borstvoeding naar flesvoeding en vaste voeding zorgen voor een poepprobleem.

Wat kan ik zelf doen om het poepen te verbeteren?

Het is altijd belangrijk om in de gaten te houden, dat je kind voldoende drinkt, vezelrijk en gevarieerd eet en voldoende beweegt. Meestal volstaat dit om een goede stoelgang te hebben en houden. Check daarbij ook hoe je kind op de wc zit en stuur het op tijd naar de wc. Wanneer je merkt dat dit onvoldoende helpt, dan is het tijd om hulp te zoeken. In de online oudertraining help ik je te begrijpen wat er bij je kind speelt en bied ik je een 4-stappenplan.

Is laxeren altijd nodig?

Bij verstopping en vieze broeken door obstipatie is laxeren altijd nodig. Alleen zo kan de buik leegraken en leeg blijven. Wanneer je kind last heeft van poepbroeken zonder dat er obstipatie is, dan mag je niet laxeren, want dan verergert het poepprobleem. Naast het laxeren is het belangrijk om te onderzoeken met welke redenen de verstopping is ontstaan, anders ben je bezig met symptoombestrijding. Ik leg je de meestvoorkomende redenen in de online oudertraining uit.

Krijgt mijn kind luie darmen van laxeren?

Er zijn laxeermiddelen die je beter niet voor langere tijd moet gebruiken, denk aan klysma’s of bisacodyl. Die werken prikkelend op de darmen én maken de poep zacht. Soms kan het nodig zijn deze kortdurend te gebruiken. Echter, de meest gebruikte en aanbevolen laxeermiddelen bevatten macrogol en werken niet verslavend op de darmen en mogen voor langere tijd worden gebruikt. Macrogol maakt de poep zacht en geeft meer volume, zodat je kind gemakkelijk alles kan uitpoepen.

Hoe lang moet je laxeren en wanneer en hoe moet je stoppen?

In de meeste gevallen wordt aangeraden om een tijd te laxeren, denk aan een aantal maanden, om herstel van de darmfunctie te laten plaatsvinden. Als alles weer goed werkt kun je afbouwen; dat moet langzaam gebeuren. In mijn online oudertraining leg ik precies uit hoe je de beste dosering kunt vinden en hoe je in stappen kunt afbouwen. Heel soms heeft een kind jarenlang een laxeermiddel nodig om de buik leeg te houden. Laxeren is altijd beter dan stilstand en ophoping in de buik.

Is het erg als ik de luier blijf geven? Mijn kind gaat toch op een gegeven moment zelf naar de wc?

Er gebeurt natuurlijk niets als je de luier blijft geven, behalve dat kinderen vanaf 4 zonder luier naar de basisschool moeten. In de meeste gevallen gaat een kind – zeker een kind van rond de 3 jaar en ouder dat jarenlang luierpoepen is gewend  – niet zelf de luier afdoen. Langdurige luierpoepers hebben of krijgen meestal last van verstopping, omdat ze niet de beste poephouding hebben en de luier ook niet meehelpt om goed en helemaal uit te kunnen poepen.

Welke gevolgen heeft een poepprobleem?

Een poepprobleem dat voortduurt kan lichamelijke, sociale en psychische gevolgen hebben. De buik en darmen gaan minder goed functioneren, waardoor er een chronisch poepprobleem en andere lichamelijke ongemakken en problemen kunnen ontstaan, zoals vieze broeken en bedplassen. Een kind met vieze broeken wordt vaak uitgelachen, gepest en geïsoleerd. Hierdoor ontstaat faalangst, wordt het kind onzeker en voelt het zich eenzaam.

Hoe kan het dat mijn kind ’s nachts in de broek poept?

Wanneer je peuter, kleuter of ouder kind in de nacht vieze broeken heeft, is er bijna altijd sprake van ernstige obstipatie. Het is dan nodig om naar de dokter te gaan en dit te laten nakijken. In de meeste gevallen moet er een flinke tijd worden gelaxeerd en natuurlijk kijken hoe dit poepprobleem heeft kunnen ontstaan en kan worden opgelost.

Mijn kind is (bijna) 4 en nog niet poepzindelijk. Wat moet ik doen?

Als je kind bijna 4 is en de basisschool in zicht komt en nog in de luier poept of last heeft van vieze broeken, dan is het tijd om dit gericht aan te pakken. Ik help je hier graag mee met mijn online oudertraining. Ik begrijp heel goed dat ouders hier tegen op zien, bang zijn voor verstopping, vieze broeken en dan niet naar school kunnen gaan van hun kind. De meeste ouders laten weten dat ze na start van de training, binnen een paar dagen een superpoeper in huis hebben.

Ik heb al van alles geprobeerd. Waarom zou de online oudertraining wel werken bij mijn kind?

Garanties worden niet gegeven in de gezondheidszorg, omdat het aan de patiënt/cliënt is en blijft om adviezen en tips op te volgen. De online oudertraining werkt zeker, maar dan moet je wel het 4-stappenplan en de tips gebruiken. Methode SuperPoeper richt zich direct tot jou als ouder, omdat jij je kind nu eenmaal het beste kent. En omdat je kind al zo belast is met het poepprobleem en jij op deze manier ervoor zorgt, dat je kind niet nog meer belast wordt. Jij krijgt als ouder alle tools om je kind te helpen.

Mijn kind luistert niet, weigert om naar de wc te gaan. Wat moet ik doen?

Je kind heeft vast goede redenen om niet te luisteren. Waar het om gaat is dat jij als ouder die redenen begrijpt en daarmee aan de slag gaat. Die redenen kunnen te maken hebben met het karakter van je kind, gezinssituaties en overige omstandigheden. Ik help je in mijn online oudertraining uit te zoeken en te ontdekken, welke mogelijke redenen jouw kind heeft om niet naar de wc te gaan. Je kind merkt direct als jij de redenen begrijpt en hierop reageert. Actie van jou geeft reactie van je kind.

Ik vind de online oudertraining best aan de prijs. Wat krijg ik daarvoor?

Je krijgt een volledig pakket om thuis zelf aan de slag te gaan met je kind. Voor jou en je kind. Je start als ouder met de 3 videotutorials, waarin ik je van alles uitleg over poepproblemen, laxeren en oorzaken en gevolgen. Natuurlijk ontvang je ook mijn duidelijk plan van aanpak. Je kunt alles nalezen in het digitale werkboek, waarin ook het 4-stappenplan staat. Je ontvangt daarnaast voor je kind  ‘Het SuperPoeperBoek’ en App SuperPoeper, zodat ik zeker weet dat jij jouw kind goed informeert, uitlegt en leert hoe belangrijk het is, om op tijd naar je buik te luisteren en te gaan poepen. 

Help! Ik volg het plan uit de online training, maar mijn kind weigert nog steeds de wc

Wanneer ouders niet direct het resultaat bij hun kind krijgen, blijkt vaak dat het stappenplan (nog) niet helemaal wordt gevolgd zoals bedoeld is. Check of het laxeerplan qua doseringen klopt (veel ouders geven te weinig), of je afspraken op gewenst gedrag gemaakt heb en zo ja, of die gemaakte afspraken duidelijk zijn aan je kind. En als laatste – is vaak de lastigste – houd jij je aan de tips van de communicatie en erkenning? Sommige ouders moeten daar nog al aan wennen…snap ik ook.