Heb je alles op de rit, je kind (en jij) eindelijk verlost van dat rottige poepprobleem, gebeurt er weer wat. Dat kan gebeuren na een paar maanden, maar ook na een paar jaar. Wat moet je dan doen?
Het gebeurt helaas vaker; een terugval bij poepproblemen die je niet hebt zien aankomen. Ik geef ouders altijd aan, dat wanneer een kind langer last heeft gehad van een poepprobleem, je bedacht moet zijn op een terugval. Kinderen met poepproblemen zijn in het algemeen gevoelig, slim, doordenkers en hebben een vasthoudend karakter en sterke wil. Dat betekent dat zij in stress op positieve of negatieve gebeurtenissen met vasthoudgedrag kunnen reageren. In de meeste gevallen gaat het om onbewust gedrag.
Let je nog op?
Het kan ook zijn dat ouders in tijden waarin geen poepproblemen meer voorkomen, minder alert op het poepgedrag zijn. Dat is logisch en begrijpelijk. Net zo als het laxeren te snel minderen of zelfs stoppen, omdat het poepen zo goed gaat. En vaak zie ik ook dat ouders wat minder oog hebben voor structuur in de dagelijkse gang van zaken en/of minder letten op grenzen in de opvoeding.
Spanning
Spanning en stress zorgen voor verhoogde spierspanning, ook in de buik. Beweging van ontlasting kan bemoeilijkt worden, waardoor een ophoping ontstaat. De dikke darm blijft vocht onttrekken aan de ontlasting en voor je het weet is er sprake van een verstopping. En dat kan weer gevolgen hebben zoals moeite en/of pijn bij poepen, plasongelukjes overdag, bedplassen of vieze broeken gedurende de dag.
Positieve én negatieve stress
Wanneer je als ouder weet dat je kind gevoelig reageert en je bent je bewust van mogelijke spanningspunten, dan is het handig om het poepen in de gaten te houden en dit te bespreken met je kind. Zorg dat je kind voldoende blijft drinken en gebruikt je kind laxeermiddelen, hoog dit dan tijdelijk op. Geef je geen laxeermiddelen (meer), dan zou je kunnen overwegen om dit tijdelijk (weer) te gaan doen. Leg dit ook uit aan je kind. Bekende spanning/stresspunten zijn verjaardagen, feestdagen, vakantie, veranderingen zoals verhuizing, geboorte, ziekte, overlijden en start van (nieuwe) school/opvang.
Hoe zit het met de dagelijkse poep?
Probleem is dat je niet weet wat er precies in het koppie van je kind omgaat. En zo kan gaandeweg – zonder dat je er erg in hebt – je kind dagelijks minder gaan poepen door spanning of stress. Als een kind een tijdlang 80% uitpoept in plaats van 100%, ontstaat er een ophoping met alle gevolgen van dien. Als je merkt dat je kind weer last heeft van een poepprobleem, ga je terug naar waar je ooit begon; (h)erkenning geven aan je kind, herstel structuur/grenzen, wc afspraken en laxeerplan. Houd er wel rekening mee dat als het een flinke tijd geleden is, je kind mogelijk zwaarder is geworden en je meer laxeermiddel moet geven.
Laxeren
Meest verstandige is om eerste paar dagen flink hoog te laxeren zodat alles er uit komt en dan voor een tijdje weer een onderhoudsdosering. Zie je dat het weer beter of helemaal goed gaat, niet direct stoppen, maar langzaam afbouwen. Blijf letten op dagelijks voldoende vochtinname en op tijd luisteren naar de buik en naar de wc gaan. Bespreek ook met je kind of en welke stressmomenten er in het leven van je kind spelen en hoe jullie daarmee om kunnen gaan.
Superpoeper in huis
Wil jij een superpoeper in huis hebben en houden? Dan help ik je graag op weg. Met mijn SuperPoeperPlan; een DIY aanpak met alles wat jij en je kind nodig hebben om te gaan voor blijvend succes. Wil je liever persoonlijke begeleiding van mij? Dan kan dat ook met het PoepexpertPlan. Samen met jou ga ik 4 weken aan de slag om te zorgen dat die superpoeper in huis komt en blijft.
0 Reacties op "Terugval poepproblemen"