Tijdens een online consult komt meestal ter sprake dat ouders stress bij hun kind zien. Logisch, poepproblemen geven stress, maar ook de veroorzaker kan stress zijn. Vaker wel dan niet, blijkt dat (één van de) ouders ook last van stress te hebben. De reden van de stress is voor het kind niet van belang, wel het feit dat er stress is. Dan loont het om samen met ouder(s) de focus te verleggen naar hun stress, omdat kinderen nu eenmaal uit liefde én loyaliteit hun ouder(s) spiegelen. Wat hebben ouders nodig om hun stress aan te pakken?

In de meeste gevallen willen ouders graag hun stress verminderen, maar ontbreekt het hen aan handvatten om bestaande stress aan te pakken. Stressoren kunnen zeer uiteenlopend zijn. Die kunnen te maken hebben met externe en/of interne factoren. De externe factoren willen ouders wel aanpakken, maar dat is niet altijd mogelijk. Dat ligt anders bij interne factoren, waarbij de belangrijkste tool is de stress te herkennen en erkennen.

Elk mens wordt van binnen (emotioneel) als ‘geheel’ geboren, nog vrij van ervaringen in het dagelijkse leven. In het leven krijgt iedereen te maken met emoties/gevoelens zoals verdrietig, boos, angstig, blij, gekwetst, enthousiast, verlegen, etc. De nare of moeilijke gevoelen worden het liefst onderdrukt of genegeerd. Die moeten in de schaduw verblijven. Gezellige, positieve en leuke gevoelens zijn fijner om te voelen en dus mogen die het licht zien. Dit proces verloopt in het algemeen volledig onbewust.

Vroeger of later kunnen de delen in de schaduw er genoeg van hebben om in het donker te leven, ze willen ook de aandacht krijgen; er mogen zijn. Of het raakt er behoorlijk vol en de delen willen eruit. Dat kan stress geven, zeg maar ‘stressy messy’. Je kunt je onrustig van binnen voelen, last hebben van emotionele uitbarstingen of niet lekker in je vel zitten. Het wordt dan steeds moeilijker om de nare, onprettige gevoelens te onderdrukken.

Het lucht dan behoorlijk op, als je de moed hebt om de onderdrukte lastige gevoelens de ruimte te geven, ongeacht hun oorzaak. Alleen al dat zij worden herkend en erkend en de ruimte mogen hebben, zorgt voor vermindering van stress. Eenmaal vrij gekomen, kunnen bepaalde emoties afzwakken en zo wordt het gemakkelijker om te onderzoeken wat nu precies de reden is van sommige emoties. Die hebben namelijk ook vaak een functie gehad om bepaalde situaties te kunnen overleven.

Het mooie van bovenstaande is, dat zodra de stress bij ouder(s) vermindert, het kind ook minder last krijgt van stress. Stress is niets anders dan een disbalans tussen draagkracht en draaglast. Is er minder te dragen, dan ontwikkelt de draagkracht. Draagkracht in balans leidt tot vermeerdering van verantwoordelijkheid en in ontspannenheid keuzes kunnen maken. Dat betekent voor je kind dat deze kan gaan kiezen om los te laten vanuit ontspannenheid, tijdig poepen op de wc. Dus, denk je dat dit bij jou of je partner of bij beiden zou kunnen spelen, dan wens ik je de moed toe om een letterlijke en figuurlijke opening bij jezelf te ontdekken. Wil je dit in een online consult met mij bespreken, ik help je/jullie graag. Stress less!