Vaak gehoord: “Mijn kind heeft gewoon schijt aan poepen. Het kan hem/haar niets schelen als ik boos word of verdrietig ben en of er vieze broeken zijn.” Ik snap echt dat het erop kan lijken, maar is het ook zo dat het poepgebeuren je kind niets doet? Hoe zou jij het vinden om dagelijks te moeten dealen met vieze broeken, angst om naar de wc te gaan of om boze of verdrietige reacties te krijgen?

Met opzet in de shit?
Geen kind wil met opzet in de shit zitten, ik kan dat niet vaak genoeg aanhalen. Waaraan ligt het dat ouders denken dat hun kind lak heeft aan poepen of een poepprobleem? Ik begrijp best dat het erop kan lijken dat het kind het expres doet. Als het kind niet op tijd luistert naar de buik, weigert of vergeet naar de wc te gaan. Vieze broeken ontkent of verstopt en de hele dag poep ophoudt.

Maar beste ouders, verplaats je in je kind en bedenk hoe jij je voelt als je nodig moet en niet durft, kan of wil gaan. Dan heb je daar vast hele goede redenen voor. Denk je eens in dat jij op je werk met een vieze broek zit en mensen hun neus ophalen? Ga jij dan zeggen dat jij het bent? Vast niet. Ik weet dat de meeste mensen zich al schamen voor een wind of hun poepgeur.

Obstipatie en luierpoepen
Grootste poepprobleem is obstipatie veroorzaakt door ophoudgedrag en dat begint bij gevoelige, vasthoudende kinderen al vaak rond de zindelijkheidsleeftijd of zelfs daarvoor. Deze kinderen willen alleen maar in de luier (blijven) poepen en soms ontstaat er – zelfs bij dagelijks poepen – dan al obstipatie. Nogal logisch, want een kind dat in de luier poept, heeft een verkeerde houding, meestal staand met gekruiste benen. En de luier zelf belemmert de poep om in zijn geheel eruit te komen. Weghalen van de luier leidt meestal tot ophoudgedrag. Dus geven de ouders weer de luier. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Obstipatie en gedrag
Is je kind geen luierpoeper, maar wel last van een poepprobleem? Dat komt meestal door ophoudgedrag. Veroorzakers zijn vieze wc’s op school, angst om iets te missen en niet weten of kunnen afvegen. Maar ook geen tijd/zin hebben of maken om te gaan poepen Met als gevolg obstipatie. Obstipatie is moeilijk te herkennen, zeker bij wat oudere kinderen die zelf naar de wc gaan en zelf afvegen. Om het poepprobleem van je kind te begrijpen en hulp te kunnen bieden, moet je de redenen van het ophoudgedrag begrijpen.

Oplossen van poepproblemen
In de online oudertraining krijg je een plan van aanpak en Het SuperPoeperBoek ontvang je GRATIS. Ook App SuperPoeper helpt het kind om te leren hoe de baas te worden over het poepen. Bij de app en het boek behoren kleurplaten, wc-oefeneningen, poepdagboek en het SuperPoeperdiploma, alles gratis
 hier te downloaden. Kom je er niet uit en blijft je kind last houden van een poepproblemen? Boek dan een consult bij een poepprofessional bij jou in de buurt of een skype/facetime/whatsapp consult bij SuperPoeper.