Benieuwd of het "SuperPoeperPlan" wat voor jouw kind is?

laxeren

Relaxen over laxeren

Als je kind last heeft van obstipatie is laxeren een must. Toch zien veel ouders hier – begrijpelijk – tegenop. Dat komt door bestaande fabels en onvoldoende uitleg over de dosering van laxeermiddelen en de werking. Ook ontbreekt meestal uitleg over de start, onderhoud, afbouwen en stoppen.

Twijfel, twijfel

Dus de meeste ouders vinden laxeren spannend en hebben twijfels veel twijfels . Als ze wel beginnen, gaan ze op een lagere of laagste dosering zitten uit angst en zij stoppen zodra het poepen weer enigszins lekker gaat. Voor je het dan weet, komt het poepprobleem weer terug…

Terugval

De grootste veroorzaker van terugval van poepproblemen heeft te maken met het gebruik van laxeermiddelen. Dat komt niet omdat ouders maar wat doen, maar omdat veel (zorg)professionals helaas niet is geleerd, hoe ouders uit te leggen, gerust te stellen en te supporten rondom het laxeren.

Laxeren is een must

Want laxeren is een must bij obstipatie. En als ouder wil je je kind liever geen medicijnen geven en al helemaal niet weken- of maandenlang en dat is soms wel nodig. Eerste geruststelling is dat het voorkeurslaxeermiddel macrogol, alleen werkt op de poep en niet wordt opgenomen in de bloedbaan.

Doel en werking

Macrogol zorgt er voor dat opgeslagen poep toe gaat nemen in volume en zachter wordt. Daardoor gaat de dikke darm weer beter werken en kan je kind weer beter aandrang voelen en goed leegpoepen. Het is niet verslavend en geeft geen luie darmen, maar je kind went wel aan het soort poep dat macrogol geeft.

Wennen of gewennen?

Daardoor durft je kind (weer) te poepen zonder angst. Maar als er te snel wordt afgebouwd of gestopt, merkt je kind dat en reageert daarop om weer te gaan ophouden. Andere laxeermiddelen zoals klysma’s of zetpillen, werken wel prikkelend op de darm en die liever niet te lang gebruiken vanwege gewenning.

Relax over laxeren

Denk jij dat vezelrijke voeding, pruimen, laxeervruchtensiroop etc. goed genoeg zijn om obstipatie te verhelpen? Nope, helaas, prima om poep op orde te houden. Voldoende drinken is altijd goed en zeker bij laxeren. Wil jij persoonlijke hulp bij het laxeren? Dat kan. Boek dan het online laxeer consult.

Is laxeren symptoombestrijding?

Als laatste; laxeren is echt nodig bij obstipatie of poepbroeken, maar kan symptoombestrijding worden als je niet ook op zoek gaat naar de oorzaken van het poepprobleem bij je kind en deze de juiste aandacht geeft. Ik help je met beiden in mijn online SuperPoeperPlan.

Deel dit bericht via:

Andere artikelen:

Pamperen

Pamperen. Als ouder zijn we er allemaal wel eens schuldig gaan. Af en toe is niet zo erg, maar als het vooral gewoonte is geworden, wat dan? Helaas is het geen uitzondering dat kinderen van bijna 4 nog niet zindelijk zijn en dan komt school in zicht. Paniek en stress bij ouders, kind en school.

Lees verder »

Poepbroeken

Denk jij ook dat de poepbroeken van je kind met opzet gebeuren? Ik snap goed dat het lijkt alsof je kind dit expres doet, maar poep in de broek gaat nooit over bewust, opzettelijk gedrag. Dus werken aan gedragsverandering zet geen zoden aan de dijk. Wat dan wel?

Lees verder »

Help! Mijn kind heeft ophoudgedrag

Meer dan 100.000 kinderen per jaar hebben last van een poepprobleem, denk aan obstipatie en poepbroeken. Ophoudgedrag door stress, afleiding en (prikkel)gevoeligheid spelen vaak een rol. Gevolg? Ophoping in het koppie, dat zich kan vertalen in ophoping in de buik. Herkenbaar?

Lees verder »
nl_NLNederlands