Natuurlijk wil je als ouder je kind liever geen medicijn geven. Maar als het moet, dan moet het. Bij obstipatie – verstopping – is laxeren nodig, om je kind een superpoeper te laten worden en te blijven. Er zijn verschillende laxeermiddelen. Het voorkeur laxeermiddel – volgens de Richtlijn Obstipatie bij Kinderen 0-18 jaar – is macrogol dat alleen op de poep zelf werkt (zacht maakt en volume geeft) en niet prikkelend op de darmen. Macrogol is vrij verkrijgbaar en wordt op recept na 6 maanden gebruik vergoed door zorgverzekeraars.
Soms zijn andere laxeermiddelen nodig – zoals een klysma, tabletjes of zetpillen – die prikkelend werken op de darmen en de poep zacht maken. Het is niet erg om deze zo nu en dan te gebruiken, maar liever niet voor langere tijd. Dan zou gewenning kunnen optreden.
Sommige ouders willen hun kind geen chemisch werkend medicijn geven en gaan op zoek naar een natuurlijk laxeermiddel. Die zijn er ook. Nadeel kan zijn dat er geen vergoeding voor is en dat wanneer je kind voor langere tijd een laxeermiddel nodig heeft, dit vrij kostbaar kan zijn. Ook kan het zijn dat de werking niet wetenschappelijk is onderzocht op effectiviteit.
Een hardnekkige fabel is (zelfs bij sommige huisartsen) dat bij verstopping, pruimen, vezelrijke voeding, olijfolie, Roosvicée Lax en ga zo maar door zouden helpen. Uiteraard dragen bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen bij tot een gezonde stoelgang, maar dit helpt onvoldoende als er eenmaal een probleem is zoals langdurige verstopping. Dan is een tijd laxeren echt nodig.
De doseringen van diverse laxeermiddelen kun je vinden in de Richtlijn Obstipatie. Deze richtlijn is een indicatie. Dat betekent dus dat meer of minder, langer of korter nodig kan zijn voor jouw kind, want elk kind en elke situatie is uniek. Helaas staat er op sommige bijsluiters van middelen met macrogol, dat doseringen volgens leeftijd gaan. Dat is niet waar, deze gaan volgens lichaamsgewicht!
In mijn SuperPoeperPlan leg ik precies uit hoe je het beste kunt laxeren. Hoe je kunt starten, door moet blijven gaan, wanneer en hoe vaak je moet geven en hoe en wanneer je kunt minderen en stoppen. Ik geef je tips en leg je uit wat je kunt verwachten.
Niet-behandelde obstipatie leidt tot chronische obstipatie en kan fysieke klachten en gevolgen geven. Zoals controleverlies, vieze broeken, plasongelukjes en bedplassen. Maar een poepprobleem heeft ook sociale gevolgen zoals uitgelachen of gepest worden.
“Bij start van laxeren, kan het lijken alsof dit te veel is omdat er diarree komt. Stop niet! Dit betekent alleen maar dat de boel gaat loskomen”
Voldoende drinken is altijd belangrijk, maar zeker bij laxeren. Laxeren is nodig, maar kan symptoombestrijding worden als je niet ook op zoek gaat naar de oorzaken van het poepprobleem bij je kind. Daarom help ik je in mijn SuperPoeperPlan bij het laxeren én het ontdekken van de redenen van het poepprobleem en natuurlijk leer je in het stappenplan hoe en welke aandacht je deze kunt geven.