fbpx

Als je kind niet wil of kan poepen, gaat het vaak om obstipatie en dan is laxeren een must. Toch zien veel ouders hier – begrijpelijk – tegenop. Dat komt door bestaande fabels en onvoldoende uitleg bij de start van het laxeren. Ook ontbreekt meestal een laxeerplan met duidelijkheid over start, onderhoud, afbouwen en stoppen. Daardoor besluiten ouders soms om helemaal niet te geven of snel te minderen of te stoppen. En zo belanden ouders en kind in een vicieuze poepcirkel.

Laxeren

Natuurlijk wil je als ouder je kind liever geen medicijn geven. Maar als het moet, dan moet het. Bij obstipatie – verstopping – is laxeren nodig, om je kind een superpoeper te laten worden en te blijven. Er zijn verschillende laxeermiddelen. Het voorkeur laxeermiddel – volgens de Richtlijn Obstipatie bij Kinderen 0-18 jaar – is macrogol dat alleen op de poep zelf werkt en niet prikkelend op de darmen. Macrogol op recept en na 6 maanden gebruik, wordt pas dan vergoed door zorgverzekeraars.

Verslavend?

Er zijn andere laxeermiddelen die soms nodig zijn. Laxeermiddelen, zoals een klysma, die prikkelend werken op de darmen en de poep zacht maken. Het is niet erg om deze zo nu en dan te gebruiken, maar liever niet voor langere tijd. Dan zou gewenning kunnen optreden. 

Natuurlijk laxeermiddel

Sommige ouders willen hun kind geen chemisch werkend medicijn geven en gaan op zoek naar een natuurlijk laxeermiddel. Die zijn er ook. Nadeel kan zijn dat er geen vergoeding voor is en dat wanneer je kind voor langere tijd een laxeermiddel nodig heeft, dit vrij kostbaar kan zijn.

Fabel 

Een hardnekkige fabel is (zelfs bij sommige huisartsen) dat bij verstopping, pruimen, vezelrijke voeding, olijfolie en ga zo maar door zouden helpen. Uiteraard dragen bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen bij tot een gezonde stoelgang, maar dit helpt onvoldoende als er eenmaal een probleem zoals verstopping is die al langer duurt. Dan is er meer voor nodig; een laxeermiddel. 

Dosering

De doseringen van diverse laxeermiddelen kun je vinden in de Richtlijn Obstipatie. Deze richtlijn is een indicatie. Helaas staat er op sommige bijsluiters van middelen met macrogol, dat doseringen volgens leeftijd gaan. Dat is niet waar, deze gaan volgens lichaamsgewicht!

Okay, ik snap het, en nu?

In mijn online oudertraining leg ik precies uit hoe je het beste kunt laxeren. Hoe je kunt starten, door moet blijven gaan, hoe vaak per dag je het moet geven en hoe en wanneer  je kunt stoppen. Ik geef je tips en leg je uit wat je kunt verwachten. Belangrijk om te realiseren dat elk kind uniek is en dus ook uniek kan reageren.

Als je niet behandelt…

Niet-behandelde obstipatie leidt tot chronische obstipatie en kan fysieke klachten en gevolgen hebben. Niet alleen op poepgebied, maar ook bij plassen en andere lichaamsongemakken. Als een poepprobleem blijft voortduren, kan je kind ook last krijgen van sociale gevolgen zoals uitlachen of gepest worden.

 

“Bij start van laxeren, kan het lijken alsof dit te veel is
omdat er diarree komt.

Stop niet! Dit betekent alleen maar

esitykset ja väkivaltaiset aggressiot tai “kova viha. Luettelo antidopingtoimiston kielletyistä agenteista vuonna sustanon 250 Hard rock -lisäaineiden anabolinen kolminaisuus epätasapainossa painonhallinnan terveydentuotteita – alipainoisia.

dat de boel gaat loskomen”

 Tips

Voldoende drinken is altijd belangrijk, maar zeker bij laxeren. Laxeren kan symptoombestrijding worden als je niet tegelijkertijd op zoek gaat naar de oorzaken van het poepprobleem bij je kind. Ik help je bij laxeren en met het gedrag van je kind te veranderen in mijn online oudertraining

 

over mij

“Ik deel graag mijn jarenlange ervaring mét en kennis over poepproblemen bij kinderen met jou.”

Weten of de online oudertraining geschikt is voor het poepprobleem van jouw kind? Stuur een mail met jouw precieze vraag.

3 + 3 =