Jaarlijks hebben meer dan 100.000 kinderen last van een poepprobleem

Jaarlijks hebben meer dan 100.000 kinderen last van een poepprobleem. Zij zitten – samen met hun ouders – letterlijk en figuurlijk in de shit. Daar weet ik alles van, want ik had als kind 10 jaar lang een poepprobleem. Poepproblemen ontstaan vaak ongemerkt en geleidelijk en zijn noch de schuld van kind, noch van ouder.

Gelukkig is er zelden sprake van een medische oorzaak, maar het is wel belangrijk dat eventuele medische oorzaken uitgesloten worden, dus overleg bij aanhoudende of acute poepproblemen met je huisarts.

“Het gaat er niet om dát je kind poept,
maar vooral wát je kind poept

Herken jij dit poepgedrag van je kind?

Je kind verstopt zich met z’n luier achter de bank of onder de tafel om te poepen? Je kind schiet in de stress en weerstand en wil alleen maar in z’n luier poepen? Je kind gaat niet naar de wc, terwijl het heel nodig moet en in paniek raakt? Je wordt door school gebeld voor de zoveelste vieze broek van je kind? Of je kind zegt de (aandrang van) poep niet te voelen? Veel ouders denken dat hun kind het erom doet; in de broek poepen en zeggen niets te voelen. Dat is niet zo, want geen kind wil expres in de ‘shit’ zitten.

“Je kind is de controle over buik, aandrang en poepen kwijt geraakt.”

Merk je dit aan je kind?

Merk je dat je kind buikpijn of een opgezette buik heeft en niet kan of durft te poepen, of pijn heeft bij poepen? Heeft je kind daarbij wisselende poep, zoals een olifantendrol, konijnenkeutels, harde klonten of diarree-achtige vlokken? Of heeft jouw kind dagelijks (zeker 3 dagen per week) vegen/plakkaten in het ondergoed? Of heeft je kind last van plasongelukjes of bedplassen terwijl het plaszindelijk is? In 9,5 van de 10 keer gaat het dan om obstipatie.

“Obstipatie kan lastig zijn om te herkennen; vooral als je kind dagelijks poept en zachte ontlasting heeft.”

Verstopping is de grootste boosdoener!

Bij verstopping is laxeren een must. Ik weet dat veel ouders huiverig hiervoor zijn en denken dat laxeren luie darmen geeft of leidt tot verslaving. Ik kan je geruststellen, dat is een fabel, want het meest gebruikte laxeermiddel werkt alleen op de poep en niet op de darmen. Naast laxeren moet je ook de ware onderliggende ‘shit’ ontdekken, want anders ben je vooral bezig met symptoombestrijding. Wat daarbij helpt is een meersporenbeleid. Eén plan om de buik leeg te maken en te houden én om het wc/poepgedrag aan te pakken.

Foto_Poepproblemen_blok_3_laxeermiddel

WEETJE!

WANNEER JE POEP(EN) AAN JE BABY DUIDT ALS BAH, GETVER, STINKIE, BLEHH’ EN EEN VIES GEZICHT TREKT, KAN JE KIND GAAN DENKEN DAT POEPEN VERKEERD IS. DAT KAN DE ZINDELIJKHEID BEÏNVLOEDEN.

TIP

LACH BIJ VERSCHONEN VAN POEPLUIERS EN ZEG ‘JOEPIE, EEN POEPIE’ OF  ‘WAT HEB JIJ EEN LEKKER POEPIE GEDAAN’.

Taubman, Blum, Nemeth, 2003 – Een studie met meer dan 400 kinderen liet zien, dat 1 op de 5 kinderen weigerde te poepen op de wc tijdens de zindelijkheidstraining. Onderzoek bewees dat de zindelijkheidstraining sneller verliep als de ouder(s) poepen met positieve woorden gingen labelen.