Benieuwd of het "SuperPoeperPlan" wat voor jouw kind is?

Poepproblemen bij kinderen

Moet je voor de zoveelste keer naar school, omdat je kind een vieze broek heeft? Heeft je dochter wéér een paar dagen niet gepoept? Wil jouw kind alleen maar in de luier poepen en anders flinke paniek? Poepproblemen bij kinderen zijn grote sfeerverpesters, binnen- en buitenshuis. Stap 1 is dat je het poepprobleem én de oorzaken herkent. 

In de shit... uit de shit!

Medisch?

Een poepprobleem bij kinderen heeft zelden een medische oorzaak. Zoals een ziekte of een afwijking aan de darmen. Als hier al sprake van is, wordt dit vaak op babyleeftijd al duidelijk. Tóch kan het belangrijk zijn om een medische oorzaak uit te sluiten. Overleg bij aanhoudende of acute problemen altijd met je huisarts. 

Signalen

Een poepprobleem herken je aan niet meer goed kunnen poepen, buikpijn, opgezette buik, harde poep, pijn bij poepen, een olifantendrol, konijnenkeutels of poepbroeken. Maar ook als je kind dagelijks (zacht) poept, kan er een poepprobleem zijn, zeker als je kind plasongelukjes heeft of last heeft van bedplassen.

Soorten

Harde poep of pijn bij poepen? Klinkt als obstipatie. Een luierpoeper in huis? Lang luierpoepen zorgt voor verstopping. Zie je remsporen of poepbroeken? Dan is bijna altijd obstipatie de boosdoener en is je kind de controle kwijt! Ophoudgedrag is de grootste veroorzaker van verstopping. 

Laxeren

Verstopping zorgt ervoor dat je kind niet meer goed kan leegpoepen en er poep achterblijft. Lastig te ontdekken en daardoor het grootste poepprobleem. Laxeren is dan écht nodig en ik weet dat ouders dit spannend vinden. Verslaving en luie darmen zijn gelukkig fabels. Naast laxeren moeten ook altijd de oorzaken worden aangepakt.

Oorzaken

Op zoek gaan naar de oorzaken van het poepprobleem van je kind kan een zoektocht zijn. Ik noem er een paar; geen zin, geen tijd, bang om iets te missen, stress, angst, pijn bij poepen, vieze wc’s of leefstijl. Kinderen hebben altijd een goede reden om bewust of onbewust te gaan ophouden. Meestal spelen er meerdere oorzaken.

Last

Poepproblemen geven zichtbare last. Niet alleen aan je kind op school, bij de opvang, bij verjaardagen, feestjes en vakanties, maar ook aan jou en je gezin! Helaas verdwijnen poepproblemen niet vanzelf; die gaan niet op vakantie. Je moet iets doen, in actie komen. Want hoe langer je wacht, hoe erger de last wordt.

Jouw kind een poepprobleem?

nl_NLNederlands