Poepproblemen bij kinderen

Oh nee, zit jij samen met je kind in de shit? Heeft je zoon weer een vieze broek uit school, of heeft je dochter wéér een paar dagen niet gepoept? Of wil jouw kind alleen maar in de luier poepen? Poepproblemen bij kinderen; een moeilijk onderwerp om te bespreken met je omgeving. Om jou en je kind zo snel mogelijk uit de shit te helpen, is het van belang dat jij weet óf en van welk poepprobleem jouw kind last heeft. 

Herkennen van het juiste probleem kan lastig zijn, wij helpen je graag onderscheid te maken. 

Medisch

Een poepprobleem bij kinderen heeft zelden een medische oorzaak. Zoals een ziekte of een afwijking aan de darmen. Als hier al sprake van is, wordt dit vaak op babyleeftijd al duidelijk. Tóch is het belangrijk om een medische oorzaak uit te sluiten. Dus bij aanhoudende of acute problemen, overleg altijd met je huisarts. 

Poepgedrag

Als ouder ken jij je kind het beste en herken je natuurlijk je kinds gedrag. Verstopt jouw kind zich achter de bank om in de luier te poepen? Raakt jouw kind in paniek als je niet de luier geeft? Gaat jouw kind niet naar de wc, ook al moet het heel nodig? En belt school jou ook vaak voor de zoveelste vieze broek van je kind?

Soorten

Kan of durft je kind niet te poepen? Klinkt als obstipatie. Of heb je een luierpoeper in huis? Lang luierpoepen zorgt ook voor obstipatie. Heeft jouw kind remsporen, plakkaten poep in de broek? Je kind is de controle kwijt! Ophoudgedrag is bijna altijd de grootste boosdoener bij poepproblemen.

Signalen

Een poepprobleem herken je aan buikpijn, opgezette buik, pijn bij poepen, een olifantendrol, konijnenkeutels of poepbroeken. Minder goed is te herkennen als je kind dagelijks (zachte) poep heeft, last heeft van plasongelukjes, vaak kleine beetjes moet plassen, in bed plast en weinig of geen poepaandrang (meer) voelt.  

Grootste probleem

Verstopping kan dus betekenen dat poepen niet meer goed lukt en pijn doet. Dit zorgt er voor dat je kind niet meer kan leegpoepen. Gevolg? Er blijft altijd wat poep achter in de buik. Helaas is dit lastig om te herkennen. En daarmee is niet-herkende obstipatie, het grootste probleem dat zorgt voor controleverlies over buik en poep.

Last

Poepproblemen geven zichtbare last. Niet alleen aan je kind, in de broek, maar vooral thuis, op school, bij de opvang, bij sporten, verjaardagen, uitjes en vakanties. Helaas verdwijnen poepproblemen niet vanzelf; die gaan niet op vakantie. Je moet iets doen, in actie komen. Want hoe langer je wacht, hoe erger de last wordt.

Een illustratie van een mensendrol met een gezichtje

Kinderen met poepproblemen?

© 2023 SuperPoeper® - All Rights Reserved