Wat moet je het eerste doen als je kind een poepprobleem heeft of als jij dat vermoedt? Waar moet je zijn met jouw zorgen over je kinds poepgedrag? Moet je naar de huis/kinder/jeugdarts, poeppoli, kinder/speltherapeut/coach, (ortho)pedagoog, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut? Is het nodig dat je kind in therapie gaat of psychiatrisch wordt onderzocht? Is het handig om het ongewenste poepgedrag te negeren en maar hopen dat het vanzelf overgaat? Begrijpelijk dat je als ouder niet weet wat en hoe te doen. Ik help je graag op weg richting oplossing poepprobleem.  

 

Herken een poepprobleem
Allerbelangrijkste is dat je aan de bel trekt, als jij vermoedt dat je kind een poepprobleem heeft. Of vraag (opnieuw) om hulp als er wel een poepprobleem is geconstateerd, maar je geen verbeteringen waarneemt. Poept je kind wel dagelijks, maar bestaat de poep dan weer uit kleine beetjes of een slangetjes/spaghettislierten. Of poept je kind één keer in de zoveel tijd een giga olifantendrol? Is het dan weer zacht, lijkend op diarree en dan weer harde keutels? Vermoedelijk heeft je kind last van obstipatie. Obstipatie kan ook aanwezig zijn als een kind dagelijks poept. Echt! Dan gaat het om verborgen obstipatie, lastig om te herkennen.

Obstipatie
Is er al obstipatie vastgesteld, krijgt je kind laxeermiddelen, maar lijkt het poepprobleem zich te verergeren? Heeft je kind vaak plakkerige dunne ontlasting, lijkend op diarree, die je kind moeilijk kan tegenhouden, met als gevolg vieze broeken? Of krijgt je kind opeens last van plasongelukjes? Grote kans dat je kind een te lage dosering laxeermiddel krijgt. Dan blijft de buik nog vol en kan je kind de controle over poepen en plassen kwijtraken of aandrang minder of niet voelen. Belangrijk om het laxeermiddel te verhogen om de opgeslagen hoop weg te krijgen en pas daarna verder gaan met een onderhoudsdosering. Houd dit dan wel een paar maanden vol; zo kan de darmfunctie herstellen. Pas als het goed blijft gaan voor langere tijd, kun je denken aan langzaam afbouwen.

Help, wie helpt mij?
Maar bij wie moet je nu zijn als ouder voor je kind? Moet je kind in gedragstherapie of psychologisch worden onderzocht? Een poeppoli handelt meestal multidisciplinair, dat wil zeggen dat er een kinderarts, psycholoog/pedagogische medewerker, incontinentie/uroverpleegkundige en/of anderen samenwerken. Dat kan heel handig zijn, maar het nadeel is dat er vaak lange(re) wachttijden zijn en er een beperkte duur van consult wordt geboden. Bovendien ligt de focus voor het grootste deel op het kind. Ook je kind in therapie/behandeling bij een psycholoog of pedagoog, bevestigt aan je kind dat er iets met hem/haar is en/of dat het poepprobleem alleen aan en bij het kind ligt. Dat is in verreweg de meeste gevallen niet waar. Het gaat altijd om een combinatie van factoren.

Mijn idee is dat ouders een poepprobleem prima zelf kunnen oplossen als ze maar de juiste tools hebben. Wanneer ouders aan de slag gaan, doe je je kind een groot plezier. Een kind met poepproblemen denkt vaak al dat hij of zij niet goed genoeg is of doet. Dat het faalt, begrijpelijk, want wie kan er nu niet gewoon op de wc poepen?! In mijn praktijkjaren heb ik ervaren, dat ouders het vooral ook fijn vinden om hun kind niet verder te belasten. Het kind is al zo belast met zijn of haar poepprobleem.

Ouders kunnen het zelf
Daarom maakte ik de online oudertraining. Ouders kunnen op eigen tijd en plek de videotutorial bekijken en dan op hun gemak het digitale werkboek nalezen. Hierin vind je uitleg over oorzaken van poepproblemen, gevolgen, een plan van aanpak met helder stappenplan, waaronder laxeren als nodig (meestal het geval). Je krijgt Het SuperPoeperBoek er gratis bij voor je kind. Zo heb je alles bij de hand om van jouw kind een superpoeper te maken. Bij twijfel/zorgen altijd naar je huisarts en beschrijf het poepgedrag/probleem. Houd een week lang een poepdagboek bij (gratis download hier). Vraag je arts om het laxeerplan te maken volgens de Richtlijn voor Obstipatie bij Kinderen van 0-18 jaar. De mate en duur van laxeren is alles bepalend om de buik weer in beweging te krijgen. 

Ervaren jij en/of je kind nog steeds problemen na het volgen van de online training? Neem dan of weer contact op met je huisarts of contacteer een poepprofessional bij jou in de buurt. Je kunt ook altijd contact opnemen met mij en een skype/facectimeconsult bij mij boeken.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar info@superpoeper.nl of stuur een bericht op Facebookpagina van SuperPoeper.