Meer dan 100.000 kinderen per jaar hebben last van een poepprobleem, denk aan obstipatie en poepbroeken. Ophoudgedrag door stress, afleiding en (prikkel)gevoeligheid spelen vaak een rol. Gevolg? Ophoping in het koppie, dat zich kan vertalen in ophoping in de buik. Herkenbaar?
Veel kinderen zijn gevoelig, misschien herken je jouw kind daarin. Voor alles wat er om je kind heen gebeurt en daardoor afgeleid zijn. Of je kind is gevoelig voor reacties van de omgeving en reageert daarop. Of je kind is gevoelig voor sterke prikkels zoals gamen of tv-kijken. Die gevoeligheid kan zorgen voor stress en spanning bij je kind. Bij stress nemen (spier)spanning en vasthoudgedrag toe. Je kind zet zich als het ware schrap, op zoek naar houvast. Bewust of onbewust, maar dit gebeurt nooit opzettelijk.
Poep ophouden: ontspannen & loslaten
Poepen wordt lastig als er veel spanning en stress in het lijf en koppie van je kind zit. Om te poepen moet je kind kunnen ontspannen en loslaten. Letterlijk en figuurlijk. Prikkels en stress kunnen verhinderen dat je kind op tijd reageert op aandrang en dat kan gevolgen hebben. Je kind houdt op en krijgt last van ophoping in de buik, dat weer klachten kan geven. Het is vaak een zoektocht om te ontdekken wat jouw prikkelgevoelige kind met ophoudgedrag, nodig heeft om te leren op tijd te ontspannen, los te laten en te poepen.
Autisme en ADHD
Kinderen bekend met autisme of ADHD of die symptomen hebben, hebben vaker last van die prikkelgevoeligheid en stress. Het is voor hen dan moeilijk om op tijd te reageren op aandrang, luisteren naar zichzelf en naar anderen. Net als veranderingen dat zijn. Ook het omgaan en verwerken van emoties kunnen een ding zijn. Structuur, (be)grenzen en duidelijkheid zijn nodig en een houvast voor hen. In mijn SuperPoeperPlan leg ik uit hoe je met die gevoeligheid om kunt gaan en hoe je daar als ouder op kunt reageren.