Benieuwd of het "SuperPoeperPlan" wat voor jouw kind is?

poepbroeken

Poepbroeken

Denk jij ook dat de poepbroeken van je kind met opzet gebeuren? Ik snap goed dat het lijkt alsof je kind dit expres doet, maar poep in de broek gaat nooit over bewust, opzettelijk gedrag. Dus werken aan gedragsverandering zet geen zoden aan de dijk. Wat dan wel?

Kampioen ophouder

Waar beginnen poepbroeken mee? Meestal is ophoudgedrag een flinke boosdoener. Het ene kind houdt op omdat het niets wil missen van de uitleg op school, het andere kind houdt poep om door te gamen en weer een ander kind houdt op uit angst voor pijn bij poepen. Elk kind heeft een goede reden.

Ophoping geeft shit

Gevolg van dat ophoudgedrag is ophoping in de buik. Wanneer dit niet tijdig herkend en behandeld wordt, kunnen er poepongelukjes gebeuren; dagelijks poep in de broek. Jij als ouder – geteisterd door die dagelijkse vieze broeken – probeert natuurlijk van alles om het poepgedrag van je kind te veranderen.

Frustratie

Vaak levert dit jou en je kind vooral frustraties en weinig tot geen resultaat op. Logisch…poep in de broek is geen bewust (poep)gedrag; het is controleverlies ten gevolge van ophoudgedrag en ophoping van poep. Waarmee ophoudgedrag te maken heeft moet worden begrepen en aandacht krijgen.

Liegen

Want een logisch gevolg van poepbroeken is, dat je kind hierover gaat liegen of de vieze broeken gaat verstoppen. Dat zorgt voor wanhoop en woede bij jou. Begrijpelijk. Je kind schaamt zich en voelt zich schuldig en wil jou niet verdrietig of boos zien. Kinderlijke oplossing: liegen, ontkennen. En zo overleven.

Okay en hoe nu verder?

Allereerst de ware ‘shit’ begrijpen. Hoe kom je die te weten? Door je kind te ‘ontschuldigen’; zeg je kind dat je weet dat het dit niet met opzet doet. Toon begrip, geef erkenning en bied hulp. Leg uit dat je de beste hulp kunt bieden als je kind eerlijk is en zegt wat lastig is. Daarna komt de volgende stap.

Hulp op maat

Daar heb jij vast wat hulp bij nodig en dat geef ik je in mijn SuperPoeperPlan. Ik vertel je over de soorten poepproblemen en oorzaken en gevolgen en bied je een plan van aanpak inclusief een helder laxeerplan. Jij kunt dan je kind laten weten dat jullie samen er voor gaan zorgen de baas te worden over de poep.

Ouders zijn de beste experts van hun kind

Je kind kan namelijk niet zelf uit die vicieuze poepcirkel komen. Als je kind dat kon, had ‘t dit al lang gedaan. Niemand wil in de ‘shit’ zitten, ook jouw kind niet. Jij kent je kind het allerbeste, veel beter dan welke professional dan ook. Dus help ik jou door jou de beste tools, tips en tricks te geven.

Deel dit bericht via:

Andere artikelen:

Wel of niet zindelijk?

Is je kind nu wel of niet zindelijk? Soms is dat lastig te herkennen, zeker als er ongelukjes gebeuren. Vaak is je kind fysiek zindelijk, maar gooit het gedrag roet in het eten. Ook het karakter en de houding van jou als ouder kunnen de zindelijkheid negatief of positief beïnvloeden.

Lees verder »

Pamperen

Pamperen. Als ouder zijn we er allemaal wel eens schuldig gaan. Af en toe is niet zo erg, maar als het vooral gewoonte is geworden, wat dan? Helaas is het geen uitzondering dat kinderen van bijna 4 nog niet zindelijk zijn en dan komt school in zicht. Paniek en stress bij ouders, kind en school.

Lees verder »

Relaxen over laxeren

Als je kind last heeft van obstipatie is laxeren een must. Toch zien veel ouders hier – begrijpelijk – tegenop. Dat komt door bestaande fabels en onvoldoende uitleg over de dosering van laxeermiddelen en de werking. Ook ontbreekt meestal uitleg over de start, onderhoud, afbouwen en stoppen.

Lees verder »
nl_NLNederlands