De laatste dagen krijg ik veel berichten van bezorgde ouders over voortdurende diarree bij hun kind. Diarree is vervelend, zeker bij luierdragende kinderen, het gevolg kan flinke luieruitslag zijn.

Diarree
Kinderen krijgen bij dit zomerse weer meer ijsjes, koude drankjes en spelen buiten in water en warmte en dat kan diarree geven. Maar ook de zogenaamde peuterdiarree (chronische niet-specifieke diarree) kan bij een kind spelen. Wat is dat precies? Peuterdiarree wordt omschreven als voortdurende diarree (aantal keren per dag, zonder pijn en niet in de nacht) bij kinderen tussen de 1-3 jaar. In de ontlasting zie je onverteerde stukjes voedsel en de poep is vaak waterdun en stinkt. Het kind verliest geen lichaamsgewicht, voelt zich prima, heeft geen koorts en heeft eetlust.

Geen medisch probleem?
Als medische oorzaken (zoals parasiet, maag/darminfectie, obstipatie, lactose/glutenintolerantie) zijn uitgesloten, kunnen een aantal oorzaken een rol spelen. Tekort aan vetten; vetten zijn nodig om het voedsel te ondersteunen bij de reis van de maag door de dunne darm. De vetten laten het eten langzamer door het maag/darmkanaal gaan, waardoor er meer vocht aan de ontlasting wordt onttrokken en deze steviger wordt. Te veel vruchtensap; vruchtensap, vooral heldere zoals appelsap en ook vruchtensiropen/limonades bevatten veel fructose dat nog niet goed geabsorbeerd kan worden door de kinderbuik. Te weinig vezels; vezels zijn nodig bij de vertering om de ontlasting te laten indikken.

Oplossing
Wat kun je proberen om de diarree te laten verminderen of te laten stoppen?

  1. Vocht; geef maximaal ¾ tot 1 liter vocht per dag
  2. Vruchtensap; geef troebele vruchtensappen/appelsap, thee, water
  3. Vezels; volkorenbrood, groenten en fruit (max 1,5 stuk per dag) eten
  4. Vet; voeg wat vet aan de voeding toe zoals roomboter, jus, kokos/olijfolie

Helpen bovenstaande tips niet? Dan kan een check van de darmflora nodig zijn; soms is er sprake van een verstoorde darmflora.

Als laatste kan het zijn dat je kind niet echt last heeft van diarree, maar dat het gaat om ‘overloopdiarree’. Dan is de oorzaak ophoping in de darmen (verstopping), meestal komt dat door ophoudgedrag. Wil je weten waar dat mee te maken heeft? Download dan de online oudertraining en ontvang GRATIS Het SuperPoeperBoek.