Sommige peuters houden dagenlang hun poep op, met allerlei gevolgen van dien, zoals buikpijn, verstopping of broeken vol poep. Wil jouw peuter ook niet poepen? Niet op de wc en alleen maar in de luier? Zit je met je handen in het haar? Lees dan snel verder.

peuter wil niet poepen

Mijn kind was een prima luierpoeper

Je kind poepte prima als baby en als dreumes, zonder problemen in de luier. Maar opeens merk je een verandering in het poepgedrag. Je kind – peuter of kleuter – voelt wanneer hij moet plassen of poepen, maar houdt op. Vaak begint het dat je kind zich afzondert om in de luier te poepen. Achter de bank, onder de tafel. Misschien al eens geprobeerd om je kind zonder luier op de wc te poepen met als resultaat een kind in volle weerstand? Dan wordt het tijd om in actie te komen…

Je peuter wil niet meer poepen

Het lijkt erop dat je kind poepen heeft besloten op te gaan houden. Je peuter doet dit niet als machtsstrijd, maar heeft mogelijk wel moeite met loslaten. Dit kan te maken hebben met de leeftijd; de wereld wordt steeds groter en dat kan spannend zijn. Peuterspeelzaal, opvang, boodschappen doen, speeltuin, kapper, tandarts, er komen meer prikkels om te verwerken. Sommige kinderen voelen dat hun houvast verdwijnt en proberen dit vast te houden. Het kan ook zijn dat je kind een nare ervaring had; pijn bij poepen door een harde drol.

Kinderen die poep gaan ophouden en een dag of twee of langer niet hebben gepoept, kunnen jengelig worden en last krijgen van buikpijn. Ze raken in paniek en kunnen iets roepen van “niet poepen” of “weg poep”. Je ziet vaak dat die peuters rondjes gaan rennen of over de grond gaan kruipen of rollen. Als de poep uiteindelijk niet meer tegen te houden is en je kind voelt dit, zie je vaak de angst in de ogen om los te durven laten.

Is mijn kind dan nu niet zindelijk? 

Als je kind voelt wanneer hij moet, maar het niet wil doen en bijvoorbeeld ophoudt tot dat hij de luier krijgt, heeft dit niets met zindelijk zijn te maken. Dit is een specifiek poepprobleem. Je kind is zindelijk als de boel werkt, als je kind voelt dat het moet, als het even kan ophouden tot aan de wc en als je kind naar de wc wil gaan. Dus kinderen die alleen in de luier willen poepen zijn gewoon zindelijk, maar laten aangeleerd ongewenst poepgedrag zien. Dat gedrag kun je als ouder ten positieve keren.

Speelt er geen medisch probleem?

Ouders maken zich vaak grote zorgen, zeker als het ophoudgedrag en weigeren van wc-poepen aanhoudt. Je kind kan last krijgen van verstopping door het ophouden en het niet meer echt durven of willen poepen. Een medische oorzaak voor een dergelijk poepprobleem komt zelden voor. En al helemaal wanneer duidelijk is, dat dit komt omdat je kind ophoudt en dit ontstaat rond de zindelijkheidsperiode.

 

“Het is tijd om je kind te gaan helpen,
anders zitten jullie straks
letterlijk en figuurlijk in de shit.

Wat moet ik doen?

Super lastig om te bedenken wat je als ouder het beste kunt doen. Vanzelfsprekend is de leefstijl belangrijk; gezond en vezelrijk eten, voldoende drinken en lekker bewegen. Maar als er eenmaal verstopping is ontstaan door ophoudgedrag, moet er meer gebeuren. Eerste stap is laxeren, voldoende en lang genoeg met voldoende vocht, zo komt er beweging en ruimte in de buik. Maar er is meer nodig. Zoals uitvinden welke redenen jouw kind heeft – denk bijvoorbeeld aan angst voor pijn bij poepen, sterke wil, faalangst – voor het ophouden of alleen in de luier willen poepen.


Hoe moet ik beginnen om het poepgedrag te veranderen?

Start met duidelijk zijn en laat merken dat je weet dat je kind het spannend vindt. Uitleggen hoe eten verandert in poep en waarom het belangrijk is dat de poep uit de buik komt. Vertellen dat sommige kinderen een poeppoeder (laxeren) nodig hebben als hulpje om zachte poep te houden. En hierna afspraken met je kind maken; dat kan al vanaf een jaar of twee-en-een-half. Over laxeren, voldoende drinken en wc-afspraken. Als jij duidelijk, rustig en positief aangeeft dat het tijd wordt voor wc/potje poepen, zal je kind ook voelen dat het allemaal wel meevalt.


Hoe leer ik mijn peuter of kleuter dan te poepen op de wc? 

Om je goed hierbij te helpen, maakte ik de online oudertraining. De training bestaat uit een videotutorial en een digitaal werkboek met een stappenplan, die je kunt volgen op de plek en tijd wanneer het jou uitkomt. De meeste ouders laten weten binnen 1-2 weken positief resultaat te hebben. Oh ja, je krijgt voor je kind Het SuperPoeperBoek erbij, zodat je aan de hand daarvan je kind kunt informeren en uitleggen.