Poepen met een krukje? Ja!! Dan doe je de hurkhouding van vroeger na, toen er nog geen toiletten waren. De knieën hoger dan heuphoogte en als je dat hebt geprobeerd, dan wil je niet meer zonder krukje. Je kunt dan perfect poepen. Ik leg je uit hoe dat zit.

Oorzaken poepproblemen

Er zijn veel oorzaken waardoor poepproblemen ontstaan. Bij kinderen én bij volwassenen. Denk maar aan niet op tijd naar je buik of aandrang luisteren, poepen uitstellen, vieze toiletten, weinig privacy, schaamte over stank of niet mogen, willen, durven of kunnen gaan op school of op werk. Meer oorzaken bij kinderen leg ik uit in de online oudertraining. Maar deze wil ik graag nu met je delen; een verkeerde poephouding kan zorgen voor het ontstaan of in stand houden van obstipatie en bijkomende klachten. Bijvoorbeeld niet goed meer kunnen leegpoepen, anuskloofjes en aambeien, dus pijn en last bij het poepen. Niet leuk dus, helemaal niet leuk!

Perfect poepen

De beste houding is de zogenaamde ‘hurkhouding’ (squatten). Als je op de wc in een hoek van 90 graden zit – zoals op een stoel – dan ontspant de spier in het laatste deel van je dikke darm niet helemaal. Dan kan het zijn dat je moet persen en kracht moet zetten. Niet fijn. Hoe kan het beter of zelfs perfect? Door te zorgen dat je knieën hoger komen dan je heupen, waardoor de darm goed kan ontspannen. En je dus gemakkelijk zonder persen helemaal en snel kunt leegpoepen. Dat verhogen kun je voor elkaar krijgen door een kruk onder je voeten te zetten. Wat dacht je van de squatty potty?

Squatty Potty

Natuurlijk kun je een krukje, keukenopstap of voor mijn part een paar boeken onder je toilet schuiven. Maar waarom niet direct een speciale kruk die onder je wc past, mooi is om te zien én… komt ie… alleen door om te draaien twee hoogtes heeft. Ik heb het over de Bamboo Flip Squatty Potty! Hoe handig voor jou als ouder én voor je kind.

Doen!

Waarom zou je het doen? Ik noem nog even alle voordelen voor je op; makkelijker en sneller poepen, eindelijk goed leeg kunnen poepen zonder te hoeven persen, minder last van obstipatie, het ziet er mooi uit, is van bamboe gemaakt, heeft de ideale hoogtes (18 en 23 cm, geschikt voor toiletten met een hoogte van 34 tot 45 cm), voldoende ruimte voor kleine én grote voeten en als laatste; kan ook voor opstapje bij tandenpoetsen worden gebruikt. Meer hoef ik toch niet te zeggen? 

Bestel nu de online oudertraining

Koop nu de Bamboo Flip