Pamperen, als ouder zijn we er allemaal wel eens schuldig gaan. Kinderen worden steeds vaker later zindelijk! Het is geen uitzondering meer dat kinderen die naar de basisschool gaan, nog niet zindelijk zijn en luiers dragen. Dat wordt bij verreweg de meeste basisscholen niet toegestaan. Met als gevolg paniek en stress bij ouders, kind en school.
Ik hoor en zie met regelmaat dat bijna-kleuters nog flink gepamperd worden door hun ouders of omgeving. Dat gebeurt uit liefde. Bij het slapen gaan nog een fles melk, een speen en luiers dragen overdag. Ouders tillen hun kind nog, voeren eten of kleden hun kind nog volledig aan/uit. Dit gaat altijd over liefde en aangeleerd gedrag door ouders en bij het kind.
Pamperen van een groot kind
Wanneer jij als ouder je kind als klein blijft zien en behandelen en dus pampert, dan wordt het onmogelijk voor je kind om zich groot te gedragen. Terwijl je als ouder van je bijna 4-jarige kind dit wel verwacht (logisch), net als dit door de basisschool wordt verwacht (en vereist). Het is dus handig als je tijdig – voordat de basisschooltijd start – je kind niet alleen gaat zien als ‘groot’, maar vooral ook zo gaat behandelen.
Baby?
Want luiers overdag voor een (bijna-)kleuter? Het kan je kind een zelfbeeld geven en laten voelen en geloven dat het nog een baby is. Immers vooral baby’s krijgen toch een luier om? Wat voor luiers geldt, geldt ook voor een speen of fles met speen op oudere leeftijd, aankleden of optillen bijvoorbeeld. Je kind heeft nodig om van jou te voelen (en te horen) dat jij vertrouwt op je kinds kunnen; groot genoeg om te poepen op de wc of potje.
Luiers
Daar waar vroeger (60-er jaren vorige eeuw) kinderen rond 2 jaar zindelijk werden, is dit nu vaak rond 4 jaar. Dat pamperen kan daar mee te maken, maar ook andere factoren spelen een rol. Denk aan papieren luiers verkrijgbaar in alle maten, soorten en prijzen met een hoge absorptiegraad (je kind krijgt nauwelijks natte billen). Ook zijn er – in tegenstelling tot de vorige eeuw – vaak twee werkende ouders, is er minder tijd voor een zindelijkheidstraining en is er genoeg geld voor luiers en kinderopvang. Op de laatste mogen luiers aan tot 4 jaar!
Druk, druk, druk
Omdat ouders het druk hebben met werk en met hobby’s van hun kids, school en naschoolse en hun eigen activiteiten, zijn ze op zoek (snap ik!) naar snel en gemakkelijk. Vanuit liefde en om hun kind niet te belasten gaan ouders dan compenseren en zijn ze meer toegeeflijk. Niet alleen ouders hebben het druk, een kind met een druk hoofd dat moeite heeft met verandering, veel activiteiten, een perfectionistische inslag heeft of neiging tot vasthoudgedrag, zoekt houvast in het ‘oude en vertrouwde’… de luier dus. Loslaten is een ding.
School in zicht?
Bij jou ook de basisschool in zicht en geen idee, hoe die vicieuze luiercirkel te doorbreken? Het is ook lastig, vooral omdat ouders bang zijn dat hun kind gaat ophouden met als gevolg buikpijn, obstipatie of vieze broeken. En dan ben je nog verder van huis.
Oplossing
In mijn SuperPoeperPlan krijg je op overzichtelijke manier uitleg over oorzaken en gevolgen van luierpoepen. Uiteraard met tips en een gestructureerd plan van aanpak. Dit alles via een videotutorials en e-lesboeken. Om jou en je kind snel op weg te helpen, krijg je het SuperPoeperBoek, de SuperPoeperApp en allerlei extra’s erbij. Zodat jij je kind kan uitleggen hoe de spijsvertering werkt en hoe poepen het beste gaat op de wc. Ik wens je succes!
0 Reacties op "Pamperen"