Benieuwd of het "SuperPoeperPlan" wat voor jouw kind is?

poepen op wc met tablet

Mijn kind wil alleen maar thuis poepen

Veel kinderen vinden het lastig of spannend om buitenshuis of elders te poepen. Ze houden het op totdat ze thuis zijn en dat kan gevolgen hebben. Denk aan buikpijn, huilen, zeuren en uiteindelijk een broek vol poep. Dan zit je dus onderweg flink in de shit. Hoe pak je dit aan?

Thuis poepen

Een aantal kinderen wil alleen maar thuis poepen. Hebben veel volwassenen ook wel last van. Dat kan ingewikkeld zijn als je op een verjaardag bent of onderweg of in de bioscoop. Je kind weigert om te poepen terwijl het heel nodig moet. En dan? Paniek in de tent. Bij jou en je kind.

Als je moet, dan moet je

Je kind gaat ophouden en kan last krijgen van buikpijn. Gaat huilen of zeuren om naar huis te gaan om te poepen. En in het ergste geval blijft je kind proberen op te houden met als resultaat een broek vol poep. Lekker dan in een winkelcentrum, op een verjaardag, feestje of in het vliegtuig of in de trein.

Ophouden zorgt voor obstipatie

Als je kind dit gedrag vaker laat zien, krijgt het zeker last van obstipatie. Ben je nog verder huis, want naast niet elders willen poepen, kan je kind dan ook niet meer poepen. Je kind – net als volwassenen – heeft goede redenen om alleen thuis te willen poepen. Ik zet er een paar voor je op een rijtje.

Niet elders willen poepen

Onbekend maakt onbemind. Een toilet anders dan thuis voelt niet vertrouwd. Vaak ontbreekt het aan privacy en in openbare gelegenheden kunnen wc’s stinken en vies zijn. Thuis weet je kind waar het aan toe is. Ook op je gemak en lang genoeg zitten kan lastig zijn elders. Ophouden is dan de beste optie.

Wees voorbereid

Wat werkt is om voorbereid te zijn over poepen buitenshuis. Neem natte schoonmaakdoekjes mee, een geurverfrisser, minikoptelefoon en tablet. Zo kun je je kind leren een wc schoon te maken, niet bang te zijn voor eigen poepgeur en zich af te sluiten om de tijd te nemen en niet gestoord te worden.

Maak ook afspraken

Waar het om gaat is dat je kind weet waar het aan toe is en als ouder kun je door afspraken te maken met je kind, helderheid bieden. Over poepen op een wc die niet thuis is. Leg je kind uit dat als je kind moet, het ook moet gaan, waar dan ook en verbind hier positieve consequenties aan. Dat helpt echt.

Duidelijk blijven

Het is van belang dat jij als ouder duidelijk blijft en duidelijkheid biedt. Over buitenshuis poepen. Herinner je kind aan gemaakte afspraken over elders poepen en geef tegelijkertijd erkenning. Zeg je kind dat je weet dat het lastig of spannend voor je kind kan zijn, maar dat er geen keuze is. Als je moet, dan moet je.

Deel dit bericht via:

Andere artikelen:

Wel of niet zindelijk?

Is je kind nu wel of niet zindelijk? Soms is dat lastig te herkennen, zeker als er ongelukjes gebeuren. Vaak is je kind fysiek zindelijk, maar gooit het gedrag roet in het eten. Ook het karakter en de houding van jou als ouder kunnen de zindelijkheid negatief of positief beïnvloeden.

Lees verder »

Pamperen

Pamperen. Als ouder zijn we er allemaal wel eens schuldig gaan. Af en toe is niet zo erg, maar als het vooral gewoonte is geworden, wat dan? Helaas is het geen uitzondering dat kinderen van bijna 4 nog niet zindelijk zijn en dan komt school in zicht. Paniek en stress bij ouders, kind en school.

Lees verder »

Poepbroeken

Denk jij ook dat de poepbroeken van je kind met opzet gebeuren? Ik snap goed dat het lijkt alsof je kind dit expres doet, maar poep in de broek gaat nooit over bewust, opzettelijk gedrag. Dus werken aan gedragsverandering zet geen zoden aan de dijk. Wat dan wel?

Lees verder »
nl_NLNederlands