Meer dan 100.000 kinderen per jaar hebben last van een poepprobleem, zoals obstipatie en poepbroeken. Prikkelgevoeligheid speelt hierbij vaak een rol, zoals je ziet bij kinderen met ASS, ADHD/ADD of HSP. Jouw kind prikkelgevoelig en een poepprobleem? Dan houdt je kind mogelijk poep op door de vele prikkels die binnenkomen in het koppie.

Prikkelgevoelig

Ik zie prikkelgevoeligheid liever als een unieke eigenschap, dan als een stoornis. Wat is het precies? Informatie komt ongefilterd binnen, wat je kind kan afleiden, onrustig, gestrest of angstig kan maken. Met als gevolg (spier)spanning en vasthoudgedrag. Wanneer jouw kind bang is of stress voelt, wil het vasthouden aan zaken die veilig en bekend voelen. Ontspannen, loslaten wordt een ding. Dan gaat je kind poep ophouden.

Ontspannen, loslaten

Naar het toilet gaan en poepen is niets anders dan loslaten, ontspannen. Wat is nodig dat alles naar behoren werkt? De aandrangprikkel moet werken, je kind moet deze voelen en herkennen en op tijd hiernaar luisteren. Maar wanneer je kind (te) veel prikkels ervaart in het dagelijkse leven, dan wordt het lastig op tijd op de aandrangprikkel te reageren. Niet reageren betekent ophouden en op den duur ophoping van poep. 

Obstipatie

En zo ontstaat obstipatie, waarbij opgehoopte ontlasting hard en pijnlijk kan worden. Poepen wordt steeds lastiger of pijnlijker en de aandrangprikkel gaat steeds minder goed gaat werken. Daardoor gaat je kind nog meer ophouden. Er kan buikpijn ontstaan, vieze broeken en plasongelukjes of bedplassen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.  

 

ASS en obstipatie

 Obstipatie bij kinderen met ASS kan diverse redenen hebben. Er wordt gezegd dat er andere darmbacterieën aanwezig zouden zijn, of dat er een tragere darmwerking zou zijn. Maar ook dat weerstand van en weigeren tegen eten en drinken, kunnen zorgen voor problemen. Of dat de overgang van luier naar de wc moeilijk kan zijn.

 

ADHD en obstipatie

 Kinderen met ADHD/ADD hebben meestal problemen in het geven van prioriteiten aan diverse prikkels. Buitenspelen, tv kijken, gamen komen harder en binnen en zijn leuker, dan een ‘saaie’ poep- of plasprikkel. Aandrang wordt weggeduwd of genegeerd. Hoe meer prikkels, hoe lastiger het wordt om te luisteren naar poepaandrang. Ontbrekende vaste structuur/grenzen kunnen een ding zijn.

 

Ontlasten van emoties

 Ik heb in de praktijk gemerkt, dat kinderen met prikkelgevoeligheid soms moeite hebben met het verwerken van emoties. Als die niet goed verwerkt worden, ontstaat er een ophoping in het koppie. Het kind kan dan last krijgen van emotionele uitbarstingen, zoals agressie, onrust, stress, angstig of terugtrekgedrag. Ouders snappen – logisch – niet altijd direct waarmee die uitbarstingen dan te maken hebben.

 

Als je je hoofd niet tijdig leegmaakt kan dat zorgen voor last met je buik op tijd leegmaken. In mijn praktijk zag ik dat kinderen die leerden met emoties om te gaan en zich te uiten, ook beter gingen poepen. En ook omgekeerd; als het poepen op de rit kwam, werd het kind rustiger en kon beter ontspannen, luisteren naar de buik en loslaten. Maar er kunnen veel meer redenen zijn dan emoties voor ophoping van poep; een verstopping.

 

“Ophoping in het koppie,
kan zorgen
voor ophoping in de buik…
en omgekeerd!”

Wat helpt?

Om te kunnen poepen is ontspannen, loslaten nodig en te kiezen voor het tijdig luisteren naar de aandrangprikkel. Angst voor poepen of loslaten en keuzestress kan worden weggenomen, door je kind uit te leggen hoe het lichaam werkt. Daarbij is het belangrijk dat je kind weet, dat het kan vertrouwen op zachte ontlasting en dat laxeren bij obstipatie nodig is. Duidelijkheid en rust vanuit jou als ouder helpt hierbij.

App SuperPoeper of Het SuperPoeperBoek kunnen je kind hierbij op weg helpen. Wil jij meer weten over poepproblemen, de do’s en don’ts,  tips voor de oplossing hiervan met een helder stappenplan? Volg dan de online oudertraining. Je krijgt ‘Het SuperPoeperBoek’ er GRATIS bij!

“Dankzij deze methode van Hadassa hadden wij bínnen een week een Superpoeper in huis! Ons kind is nu eindelijk helemaal zindelijk, en vooral blij en opgelucht. En wij ook! 🤩”

Marieke (moeder)