fbpx

Meer dan 100.000 kinderen per jaar hebben last van een poepprobleem, zoals obstipatie en poepbroeken. Ophoudgedrag door stress en (prikkel)gevoeligheid speelt hierbij vaak een rol. Vaak gaat het over ophoping in het koppie dat zich vertaalt naar ophoping in de buik. 

Gevoelig

Gevoelig zijn voor prikkels, voor alles wat om je heen gebeurt of gevoelig zijn voor reacties van je omgeving of gevoelig zijn voor sterke prikkels zoals gamen of tv-kijken, kunnen allemaal zorgen dat er stress ontstaat. Bij stress verhoogt de spierspanning en vasthoudgedrag. Om te poepen moet je kunnen loslaten. 

Ontspannen, loslaten

Dat loslaten van poep gebeurt als je ontspannen bent. Om goed en tijdig te kunnen poepen moet de boel goed werken, aandrang worden herkend en hiermee iets gedaan worden, namelijk op tijd naar luisteren. Prikkels en stress kunnen dat verhinderen en dat kan gevolgen hebben zoals ophoping in de buik dat weer allerlei klachten kan geven. Het is vaak een zoektocht om te ontdekken wat jouw kind – dat gevoelig is voor prikkels en (bewust of onbewust) ophoudgedrag laat zien –  nodig heeft om te leren op tijd te ontspannen en te poepen. 

ASS en ADHD 

Kinderen bekend met (symptomen lijkend op) ASS en/of ADHD hebben vaker last van die gevoeligheid van prikkels en stress dan andere kinderen. Weerstand omzetten in meewerken en op tijd reageren is voor hen lastiger. Net als veranderingen dat zijn. Ook het omgaan en verwerken van emoties kunnen een ding zijn. Structuur, (be)grenzen en duidelijkheid zijn nodig en een houvast voor hen. In mijn online oudertraining leg ik uit hoe je met die gevoeligheid om kunt gaan en daar als ouder op kunt reageren.

 

“Ophoping in het koppie,
kan zorgen
voor ophoping in de buik…
en omgekeerd!”

“Dankzij deze methode van Hadassa hadden wij bínnen een week een Superpoeper in huis! Ons kind is nu eindelijk helemaal zindelijk, en vooral blij en opgelucht. En wij ook! 🤩”

Marieke (moeder)

over mij

“Ik deel graag mijn jarenlange ervaring mét en kennis over poepproblemen bij kinderen met jou.”