Ouders hebben de beste bedoelingen om hun kind een luier te blijven aanbieden voor het poepen. Begrijpelijk als hun kind bang is en anders weigert om te poepen en obstipatie op de loer ligt. Maar wat denkt en voelt het kind eigenlijk over de luier? Wat als je een fervente luierpoeper hebt en school in zicht komt?

Luierpoeper
Als je kind bang is om te poepen of angst heeft voor de wc, blijf je als ouder vaak de luier aanbieden. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan. Je kind wil alleen in de luier poepen en jij bent bang voor de gevolgen van ophoudgedrag en obstipatie. Je blijft dan met een luierpoeper zitten. Interessant om te bedenken wat je kind eigenlijk hiervan vindt…

Faalangst
De luier langdurig blijven aanbieden, terwijl je kind fysiek en ook mentaal in staat is om op het potje of de wc te gaan, leidt vaak – onbedoeld en ongewild – tot faalangst en negatief zelfbeeld bij je kind. Helemaal als je uit liefde je kind (3+) aanspoort om als een ‘groot’ te kind te doen. Dat is vooral ongeloofwaardig voor je kind als het nog de luier krijgt. Hoezo groot doen en toch een luier om? Kinderen kunnen gaan denken dat papa en mama hem/haar nog klein vinden.

Obstipatie
Veel luierpoepers hebben al ongemerkt last van obstipatie. Logisch, geen goede poephouding, vaak staand en ‘knijpend’ poepen en de luier zelf belemmert de ontlasting om er in zijn geheel uit te komen. Zelf al eens geprobeerd om staand met luier om leeg te poepen? Verstopping kan lastig te herkennen zijn. Dagelijks zachte poep kan toch obstipatie betekenen, want langs een ophoping kan alleen maar zachte poep. Olifantendrol en konijnenkeutels zijn duidelijke signalen.

Klaar om te poepen
Als jij als ouder klaar bent met het luierpoepen en klaar voor wc poepen bent, dan is je kind dat ook! Voorbeeld doet volgen. Een kwestie van aan de slag gaan en volhouden. Het resultaat is namelijk geweldig; je kind dat een boost van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld krijgt. Als je kind weet dat het een superpoeper is en zelf de controle heeft, voelt het zich groot. Wat is hiervoor nodig?

Plan van aanpak
Bespreek samen met je kind dat het tijd is voor wc poepen. Zeg je kind dat het inmiddels groot genoeg is. Geef aan dat het in het begin wennen is en lastig kan zijn. Spreek als ouder het vertrouwen in je kind uit. Maak afspraken over wc-gedrag.


Start met uitleg aan je kind hoe het lichaam werkt, wat poep(en) is, waarom het belangrijk is dat je kind op tijd leert te luisteren naar de buik en hoe dat het beste gaat. Met app SuperPoeper of Het SuperPoeperBoek kan je kind dit allemaal zelf ontdekken door te kijken, te luisteren en te doen. Hierna wordt het tijd om afspraken met je kind te gaan maken.

Knelpunten
Er zijn een paar veelvoorkomende knelpunten, waardoor je kind alleen maar in de luier wil blijven poepen. De eerste is als papa en mama het lastig vinden om zich aan gemaakte afspraken te houden. Vooral als je kind gaat huilen, gillen, smeken of boos wordt. Dat is ook rot om te zien maar wel te doen, als je je realiseert dat je kind doorzet als jij doorzet. Een ander knelpunt is als je als ouders de luier weg haalt, maar de speen, flesje melk en ander ‘baby-gedrag’ nog aanbiedt/aanhoudt. Dat zijn tegenstrijdige signalen voor je kind. Aan de ene kant groot moeten zijn zonder luier; aan de andere kant klein mogen zijn met fles en speen. Dit zaait verwarring in het koppie van je kind.

Afspraken
Maak met je kind een paar afspraken over poepen en de andere zaken. Bijvoorbeeld welk toilet het handigst is of het beste aanvoelt voor je kind. Hoe poepen het gemakkelijkst gaat; met kruk onder de voeten en knieën hoger dan heuphoogte. Leg uit dat het kan gebeuren dat je kind net te laat is. En dat het normaal is dat het wel eens misgaat. 
Leer je kind dat afvegen, doortrekken en handen wassen er ook bij hoort. Geef ook aan dat je kind echt groot vindt en dat daarom de fles vervangen wordt door een mooie beker (zelf uitzoeken is een feest) en de speen weg gaat. Je kind kan inmiddels zichzelf troosten en weet dat een speen ook belemmerend kan zijn voor goed spreken.

Meer hulp nodig?
Je kunt binnen een paar dagen je luierpoeper in een superpoeper veranderen. In de videotutorial uit de online training voor ouders leg ik uit hoe dit werkt. Je kunt op je gemak alles nalezen in het digitale werkboek. Je leert precies hoe jij moet reageren op de weerstand van je kind zonder dat er (verdere) obstipatie ontstaat. 

Als bonus ontvangen ouders Het SuperPoeperBoek voor hun kind.

Start nu met de online oudertraining