Weet jij dat het gedrag (van ouders en kind) bepaald wordt door de (eerste) gedachte die opkomt en een bijbehorend gevoel? Die gedachten kunnen gezond en helpend zijn en zetten aan tot positief gedrag. Wat gebeurt er als de gedachten ongezond en belemmerend zijn?

Weet jij wat je kind denkt, voelt en daarom doet? Het gedrag van je kind heeft te maken met zijn/haar gedachten en gevoelens. En die kunnen een afspiegeling zijn van het gedrag van jou als ouder. Als ouder reageer je vanuit liefde en emotie en meestal op onbewuste wijze. Verbaal en non-verbaal. Al zeg je als ouder woordelijk dat er geen sprake is van boosheid bij de zoveelste vieze broek, natuurlijk is er sprake van onderliggende teleurstelling, verdriet, wanhoop, onmacht of frustratie. Dat merkt je kind, krijgt hierover bepaalde gedachten en bijbehorende emoties en vervolgens reageert je kind daarop. Overigens is het volkomen begrijpelijk dat je als ouder je zo voelt, alleen helpt het vaak niet om het ongewenste gedrag van je kind te kunnen veranderen.

Door je als ouder bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en reacties, kun je het gedrag van je kind positief beïnvloeden. Maar hoe kun je nu positief reageren op vieze broeken? Wanneer je kunt accepteren dat op dit moment in jullie leven vieze broeken aanwezig zijn, kun je er voor kiezen hóe hier mee om te gaan, dat wil zeggen hóe hierop te reageren. Als je zo neutraal mogelijk (qua woorden, gezichtsuitdrukking en lichaamshouding) reageert op een vieze broek, is er grote kans dat je kind het ‘durft’ om eerlijk te zijn over vieze broeken.

Lees hoe een kind anders kan reageren terwijl de gebeurtenis hetzelfde is:

LIEGEN OVER VIEZE BROEKEN
Gebeurtenis: vieze broek

Gedachte: ‘Oh jee, weer mislukt, ik kan ook niets’

Gevoel: verdrietig, schuldig, gestrest

Gedrag: verstoppen van en liegen over vieze broeken

Gevolg: ouder wordt boos, is teleurgesteld, afkeuring

EERLIJK ZIJN OVER VIEZE BROEKEN
Gebeurtenis: vieze broek

Gedachte: ‘Ok, volgende keer beter, ik doe het niet met opzet’

Gevoel: hoopvol, rustig

Gedrag: eerlijk zijn over vieze broeken

Gevolg: ouder ondersteunt en is begripvol


Natuurlijk geldt dit schema ook voor ouders:

BOOS WORDEN OVER VIEZE BROEKEN
Gebeurtenis: vieze broek

Gedachte: ‘Hier komt nooit een einde aan, ik word er gek van’

Gevoel: verdrietig, boos, teleurgesteld, gestrest

Gedrag: boos worden, verdrietig zijn

Gevolg: kind liegt over vieze broeken

NEUTRAAL REAGEREN OP VIEZE BROEKEN
Gebeurtenis: vieze broek

Gedachte: ‘Dit gaat over, mijn kind doet het niet met opzet’

Gevoel: hoopvol, rustig

Gedrag: neutraal reageren, helpen

Gevolg: kind is eerlijk over vieze broeken

Waar het om gaat is op zoek te gaan naar een neutraal, positieve gedachte die voor jou geloofwaardig is. Pas dan kun je rustig reageren en erkenning geven aan je kind. Zo leert je kind van jou en kinderen spiegelen zich aan ouders. Dus… door een gedachte te veranderen, verandert het gevoel, gedrag én het gevolg. De moeite waard om te proberen zou ik denken.

Meer tips nodig om je kind op positieve manier te ondersteunen bij zijn of haar poepprobleem? Volg de online oudertraining en ontvang voor je kind GRATIS Het SuperPoeperBoek.