Kleuter weigert te poepen op de wc

Hadassa
  | 
4 december 2022

Sommige peuters en kleuters kunnen dagenlang hun poep ophouden, als ze geen luier krijgen. Doet jouw peuter of kleuter dat ook? Zit je met je handen in het haar? Dit is wat je moet doen als je kleuter weigert te poepen op de wc.

Je kind poepte prima als baby en als dreumes zonder problemen in de luier. Maar opeens merk je een verandering in het poepgedrag. Je kind – peuter of kleuter – voelt wanneer hij moet plassen of poepen, maar houdt op. Vaak begint het dat je kind zich afzondert om in de luier te poepen. Achter de bank, onder de tafel. Misschien al eens geprobeerd om je kind zonder luier op de wc te laten poepen, met als resultaat een kind in volle weerstand? Dan wordt het tijd om in actie te komen…

Je peuter of kleuter wil niet poepen

Het lijkt erop dat je kind besloten heeft om poep op te gaan houden. Je peuter of kleuter doet dit niet als machtsstrijd, maar heeft mogelijk wel moeite met loslaten. Dit kan te maken hebben met de leeftijd; de wereld wordt steeds groter en dat kan spannend zijn. Peuterspeelzaal, basisschool, opvang, speeltuin, kapper, tandarts; er komen meer prikkels om te verwerken. Sommige kinderen voelen dat hun houvast verdwijnt en proberen dit uit alle macht vast te houden. Het kan ook zijn dat je kind ooit een nare ervaring had; pijn bij poepen door een harde drol.

Zo naar, je kind in paniek zien!

Kinderen die poep gaan ophouden en een dag of twee of langer niet hebben gepoept, kunnen jengelig worden en last krijgen van buikpijn. Ze raken in paniek en kunnen gaan roepen “niet poepen” of “weg poep”. Je ziet vaak dat die kinderen rondjes gaan rennen of over de grond gaan kruipen of rollen. Als de poep uiteindelijk niet meer tegen te houden is en je kind voelt dit, zie je vaak de angst in de ogen om los te durven laten.

Is mijn kind dan niet zindelijk?

Als je kind voelt dat het moet poepen, maar het niet wil doen en bijvoorbeeld ophoudt tot dat de luier wordt omgedaan, heeft dit niets met zindelijk zijn te maken. Dit is een specifiek poepprobleem. Je kind is zindelijk als de boel werkt, als je kind voelt dat het moet, als het even kan ophouden tot aan de wc en als je kind naar de wc wil gaan. Dus kinderen die alleen in de luier willen poepen zijn gewoon zindelijk, maar laten aangeleerd ongewenst poepgedrag zien. Dat gedrag kun je als ouder omkeren en ik help je daar graag mee. 

Waar en hoe start ik om het poepgedrag te veranderen?

Als je die luier uit wil krijgen, moet je dat op een tijdstip doen dat jou uitkomt. Het liefst een periode dat je zelf wat tijd hebt, dat er geen spannende zaken of veranderingen spelen of kunnen gaan spelen. Omdat sommige kinderen zo vasthoudend kunnen zijn en weerstand laten zien, is een duidelijk plan van aanpak enorm helpend. Dat bied ik je in mijn SuperPoeperPlan. Ik begrijp heel goed dat het spannend voor jou als ouder is en dat je mogelijk bang bent dat je kind gaat ophouden en er verstopping ontstaat. Daarom leg ik je alles stap-voor-stap uit. En daarom komt bij het plan ook Het SuperPoeperBoek en de SuperPoeperApp, zodat je je kind precies alles kunt uitleggen.

Artikel uit de categorie:
Ophouden
© 2023 SuperPoeper® - All Rights Reserved