Mijn kind houdt poep op

 
https://superpoeper.nl
Meer dan 100.000 kinderen per jaar hebben last van een poepprobleem, denk aan obstipatie en poepbroeken. Ophoudgedrag door stress, afleiding en (prikkel)gevoeligheid spelen vaak een rol. Gevolg? Ophoping in het koppie, dat zich fysiek kan vertalen in ophoping in de buik. Of omgekeerd.

Gevoelig

Gevoelig zijn voor prikkels, voor alles wat om je heen gebeurt of gevoelig zijn voor reacties van je omgeving of gevoelig zijn voor sterke prikkels zoals gamen of tv-kijken, kunnen allemaal zorgen dat er stress ontstaat. Bij stress nemen spierspanning en vasthoudgedrag toe. Bewust of onbewust, maar dit gebeurt nooit opzettelijk. Alleen, om te poepen moet je kunnen loslaten, letterlijk en figuurlijk. 

Ontspannen, loslaten

Dat loslaten van poep gebeurt als je ontspannen bent. Om goed en tijdig te kunnen poepen moet de boel goed werken, aandrang worden herkend en hiermee iets gedaan worden, namelijk op tijd naar luisteren. Prikkels en stress kunnen dat verhinderen en dat kan gevolgen hebben zoals ophoping in de buik, dat weer allerlei klachten kan geven. Het is vaak een zoektocht om te ontdekken wat jouw kind – dat gevoelig is voor prikkels en ophoudgedrag laat zien –  nodig heeft om te leren op tijd te ontspannen en te poepen.

ASS en ADHD 

Kinderen bekend met (symptomen lijkend op) ASS en/of ADHD hebben vaker last van die gevoeligheid van prikkels en stress dan andere kinderen. Weerstand omzetten in meewerken en op tijd reageren is voor hen lastiger. Net als veranderingen dat zijn. Ook het omgaan en verwerken van emoties kunnen een ding zijn. Structuur, (be)grenzen en duidelijkheid zijn nodig en een houvast voor hen. In mijn SuperPoeperPlan leg ik uit hoe je met die gevoeligheid om kunt gaan en daar als ouder op kunt reageren.

“Ophoping in het koppie, kan zorgen voor ophoping in de buik…en omgekeerd!”