?En zo gebeurt het dat mijn jongste kleindochter van 10 maanden tijdelijk macrogol nodig heeft. Opeens heeft ze last van obstipatie! En ze poepte zo geweldig als kleine baby, een echte superpoeper! Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe merk je dat en wat moet je doen?

 
Obstipatie?!
De laatste weken poept mijn babykleindochter erg veel; 4 of meer keer per dag kleinere hoeveelheden en soms een enorme poepluier, waarbij je je afvraagt hoe het mogelijk is dat een baby dit kan produceren. In eerste instantie zou je – begrijpelijk – kunnen denken dat zij een echte superpoeper is. Maar deze signalen moeten worden herkend en goed worden begrepen in een algehele context, zodat je kunt bekijken of er obstipatie speelt.
 
Hoe weet je dat?
De frequentie zegt namelijk minder dat hetgeen eruit komt; hoeveel en hoe het eruit ziet. Er staat een brede range voor een ‘normaal’ poeppatroon; van 3 keer per dag tot 3 keer per week, waarbij de maatstaf is dat er geen last is. Mijn kleindochter haar poep varieert van keutels, kleverige poepjes, natte scheten tot pasta-achtig en soms een enorme luier vol zachte poep. Geen regelmatige poepluier dus, terwijl ze  een ze wel een regelmatig voedingspatroon heeft. Daarbij laat ze flink wat winden en is ze wat huilerig. Ook loopt ze soms rood aan bij het persen en zou je denken dat er enorm veel uitkomt; het tegendeel is dan waar. Vermoeden is dus obstipatie ondanks dat ze dagelijks poept.

 

Hoe komt het?
Hoe komt het dat een baby opeens last krijgt van verstopping? Bij mijn kleindochter kun je denken aan meerdere redenen. Haar tanden komen door, heel stel tegelijk zelfs, je ziet wel vaker dat de darmen dan van slag zijn. Ze is overgegaan van vloeibare voeding naar vaste voeding (veel voorkomende oorzaak van begin van obstipatie). Ze drinkt in het algemeen wat minder. Ze beweegt nog niet veel, speelt zittend, maar kruipt nog niet. En daarbij heeft mevrouw een stevig karaktertje; ze balt haar vuistjes en wordt boos als ze iets wil. Ze is natuurlijk nog te klein om dit verbaal uit te leggen. Dus boos worden en huilen is haar manier om frustratie te laten zien.

 

Wat te doen?
Wanneer je jouw baby in bovenstaand verhaal herkent, moet je obstipatie vaststellen en eventuele medische oorzaken uitsluiten. Je kunt het beste hiervoor naar je huis- of consultatiearts gaan en je zorgen uiten. Is het vermoeden obstipatie? Dan heeft macrogol als laxeermiddel de voorkeur. Dit werkt niet verslavend, geeft geen gewenning en zorgt ook niet voor luie darmen. Dit middel werkt uitsluitend op de ontlasting, zorgt dat de poep toeneemt in volume en zachter wordt, waardoor de aandrang goed gevoeld wordt en er gemakkelijk kan worden uitgepoept. Voorwaarde is wel dat je baby voldoende vocht (1 liter) per dag neemt, anders kan dit spul er voor zorgen dat de poep cement wordt.

 

Meer weten?
Wil je meer weten over het ontstaan van poepproblemen bij kinderen, de gevolgen en hoe je dit op de lange termijn kunt oplossen? Volg dan de online oudertraining. Het SuperPoeperBoek krijg je er gratis bij.