“Mijn kind heeft echt geen last van obstipatie, hij/zij poept namelijk elke dag”. Een groot misverstand, want ook als je kind elke dag poept, kan er sprake zijn van verstopping! Dat kan lastig zijn om te herkennen.

 

De dikke darm kan verstopt zijn zonder dat je als ouder of als kind dit door hebt. Elke dag naar de wc gaan is helaas niet de maatstaf van een lege buik. Waar het om gaat is of het kind last heeft. Zoals buikpijn, pijnlijke ontlasting, niet goed of gemakkelijk kunnen of niet alles er uit kunnen krijgen. Als ‘normaal’ wordt een ontlastingpatroon van 3 x op een dag tot 3 x in de week aangehouden, maar elk kind, elk mens heeft een uniek ontlastingpatroon en frequentie. Allerbelangrijkste is dat het kind ontspannen en zonder pijn of moeite naar de wc kan gaan en de buik helemaal leeg kan krijgen. 

Hoe kom je er nu achter of bij jouw kind alles naar wens gaat? Vragen aan en checken bij je kind! Gebruik app SuperPoeper of Het SuperPoeperBoek om je kind de spijsvertering en mogelijke problemen uit te leggen en te laten ontdekken hoe je kind de baas kan worden over eventuele problemen.

  • Heeft je kind last of pijn bij poepen, zoals lang moeten wachten of hard moeten persen?
  • Kan, wil of durft je kind naar de wc of houdt je kind aandrang tegen en wordt wc-bezoek uitgesteld?
  • Wat produceert je kind: kleine keutels, olifantendrol of soms dun; wisselend groot/klein/hard/zacht?
  • Hoeveel/hoe vaak poept je kind daadwerkelijk; kleine beetjes, meerdere keren op een dag, twee keer in de week?
  • Heeft je kind buikpijn, last heeft van opgezette buik, last van misselijkheid of minder eetlust?
  • Voelt je kind goed en tijdig plasaandrang; volle darmen zorgen dat plasaandrang moeilijker voelbaar wordt?
  • Kan je kind goed en volledig uitplassen of plast het vaker kleine beetjes? 
  • Heeft je kind vaak plasongelukjes of last van bedplassen?
  • Heeft je kind last van (terugkerende) blaasontstekingen?

Twijfel of zorgen, wacht niet en ga naar de dokter voor onderzoek! Wil je achtergrondinformatie over poepen en poepproblemen, volg dan de online oudertraining en dan ontvang je ook nog eens Het SuperPoeperBoek gratis! Kom je er helemaal niet uit en wil je je zorgen delen? Neem dan contact op met een poepprofessional bij jou in de buurt.