Benieuwd of het "SuperPoeperPlan" wat voor jouw kind is?

ophoudgedrag

Help! Mijn kind heeft ophoudgedrag

Meer dan 100.000 kinderen per jaar hebben last van een poepprobleem, denk aan obstipatie en poepbroeken. Ophoudgedrag door stress, afleiding en (prikkel)gevoeligheid spelen vaak een rol. Gevolg? Ophoping in het koppie, dat zich kan vertalen in ophoping in de buik. Herkenbaar?

Shit in het koppie

Help! Mijn kind vertoont ophoudgedrag en zo ontstaan poepproblemen. Welke kinderen doen dat vooral? Kinderen met een gevoelig karakter, die perfectionistisch of faalangstig (eigenlijk hetzelfde) en slim zijn, een sterke wil hebben, emoties oppotten – zeg maar shit in het koppie – dat zijn ophouders van poep.

ADHD en autisme

Die gevoeligheid, stress en spanning komen vaker voor bij kinderen met ADHD en autisme dan bij kinderen zonder. Naast dagelijkse prikkels en zorgen en gedachten die dit oproepen, vinden zij het lastig om veranderingen te handelen en vraagt sociale interactie met andere kinderen veel energie van hen.

Shit geeft stress

Alles wat zich in de belevingswereld afspeelt en alle ervaringen die je kind opdoet, moeten worden verwerkt. Het hoofd, het brein kan dat aan, maar bij gevoelige kinderen zie je dat het vaak te veel is. Stress! En gevolg is dat je kind naar de sterkste en leukste prikkels luistert. De poepprikkel is niet zo leuk.

Stress geeft spanning

Doordat het zo druk is in het koppie van je kind en je kind geen keuzes weet te maken (dit is geen opzet), schiet je kind in de stress, zet zich schrap en spant (onbewust) de spieren gaan aan. Loslaten van gedachten en zorgen wordt moeilijk, maar ook het loslaten van poep, dus gaat je kind ophoudgedrag vertonen. Ontspanning is dan ver te zoeken.

Ontspannen

Hoe krijg je je (prikkel)gevoelige kind nu naar de ontspanning? Eerst op zoek gaan naar de stressmomenten van je kind. Bekijk welke stresspunten je kunt aanpakken. Structuur, uitleg, geruststelling helpen. Zorg dat de agenda van je kind niet overvol is, creëer ruimte om los te laten.

Houvast

Dus ruimte om los te laten is nodig en daarvoor moet je een veilig kader scheppen, een houvast. Dat doe je door te begrenzen, grenzen aangeven en duidelijke afspraken. Sommige ouders denken dat dit over dwingen gaat, maar dat doe je uit onmacht. Duidelijk zijn doe je vanuit je kracht en dat geeft resultaat.

Loslaten

Hoe gek het ook klinkt; houvast zorgt ervoor dat het vasthoudgedrag van je kind gaat verminderen. Dat je kind in eigen kracht kan gaan staan en durft los te laten. Poepen is niets anders dan loslaten. Vind je het lastig om dit stukje met je kind aan te gaan? Ik help je graag met mijn SuperPoeperPlan.

Deel dit bericht via:

Andere artikelen:

Pamperen

Pamperen. Als ouder zijn we er allemaal wel eens schuldig gaan. Af en toe is niet zo erg, maar als het vooral gewoonte is geworden, wat dan? Helaas is het geen uitzondering dat kinderen van bijna 4 nog niet zindelijk zijn en dan komt school in zicht. Paniek en stress bij ouders, kind en school.

Lees verder »

Poepbroeken

Denk jij ook dat de poepbroeken van je kind met opzet gebeuren? Ik snap goed dat het lijkt alsof je kind dit expres doet, maar poep in de broek gaat nooit over bewust, opzettelijk gedrag. Dus werken aan gedragsverandering zet geen zoden aan de dijk. Wat dan wel?

Lees verder »

Relaxen over laxeren

Als je kind last heeft van obstipatie is laxeren een must. Toch zien veel ouders hier – begrijpelijk – tegenop. Dat komt door bestaande fabels en onvoldoende uitleg over de dosering van laxeermiddelen en de werking. Ook ontbreekt meestal uitleg over de start, onderhoud, afbouwen en stoppen.

Lees verder »
nl_NLNederlands