Praten over poep is nog steeds taboe! De Nationale Poepdag is de uitgelezen dag om het over poep te hebben. Hadassa Voet – ontwikkelaar Methode SuperPoeper® – was daarom uitgenodigd voor een poeppraatje bij RTLBoulevard. Het poeptaboe, poepproblemen en wat je hieraan kunt doen kwamen aan bod.

Poepproblemen
Praten over poep is belangrijk omdat onze ontlasting wat kan vertellen over onze gezondheid. Dus achterom kijken is van belang. Kijk naar de grootte, samenstelling en kleur. Heb je geen last, prima. Heb je met regelmaat buikpijn, wisselende ontlasting met wisselende frequentie en doet poepen soms pijn of gaat het moeilijk? Dan wordt het tijd om te kijken of en wat er speelt. Medische oorzaken moeten altijd uitgesloten worden. Gelukkig is hier zelden sprake van. Wat dan wel?

Het grootste poepprobleem is verstopping; een ophoping van ontlasting in de darmen die hard, groot en pijnlijk is geworden en er moeilijk uitgaat. 10-30% van de algemene bevolking (waaronder zo’n 100.000 kinderen per jaar) heeft wel eens last hiervan. Niet altijd is dit merkbaar. Het kan zijn dat je dagelijks kunt poepen, alleen dat je niet alles eruit poept omdat de aandrang minder is. Verstopping heeft vele oorzaken maar de hoofdoorzaak is ophoudgedrag, al dan niet bewust.

Oorzaken poepproblemen
Wij hebben goede redenen om niet tijdig naar onze buik te luisteren en poepen uit te stellen. Denk aan vieze toiletten, weinig privacy, schaamte over stank, niet mogen, kunnen, willen of durven op school of werk. Ook t
e weinig drinken, onvoldoende vezelinname, weinig beweging, prikkelgevoelig, vasthoudend karakter, perfectionistisch en (faal)angst spelen een rol bij poepproblemen. Net zoals een verkeerde poephouding die kan zorgen voor het ontstaan of in stand houden van obstipatie en bijkomende klachten. Bijvoorbeeld niet goed kunnen leegpoepen, anuskloofjes en aambeien.

De beste houding is de zogenaamde ‘hurkhouding’ (squatten). Deze kun je bereiken door je voeten te verhogen met een krukje of de squatty potty. De laatste is speciaal gemaakt voor dit doel en past onder het toilet en is in twee hoogten verkrijgbaar. Door de verhoging komen de knieën hoger dan de heupen, waardoor de darm goed kan ontspannen en snel leegpoepen makkelijk is. De squatty potty is hier met korting verkrijgbaar met de actiecode ‘superpoeper’ (bij afrekenen kun je deze invullen).

Poepproblemen oplossen?
Heb je van alles geprobeerd en blijven jij of kind last houden? Wil je jouw poepprobleem oplossen? Lees dan het Werkboek SuperPoeper voor Volwassenen. Wil je jouw kind snel op weg helpen naar dagelijks gemakkelijk poepen? Ga dan voor de Online Oudertraining waarin je middels een videotutorial en digitaal werkboek achtergrondinformatie, uitleg, tips en een plan van aanpak vindt. Het kind kan snel een superpoeper worden door App SuperPoeper te spelen of Het SuperPoeperBoek (voor) te lezen. De laatste krijg je GRATIS bij de online oudertraining!Neem dan contact op met SuperPoeper voor overleg.

https://youtu.be/h4I1pnlfaig?t=4s