FAQ / Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over poepproblemen, onze methode en de aanpak.

Ben je een ouder of professional en volg je een plan en heb je vragen over de lessen, het inloggen of je account? Klik dan hier.

Van 3 x in de week tot 3 x op een dag poepen valt onder ‘normaal’ poepen, mits je kind geen pijn of moeite heeft met poepen of last heeft van poepongelukjes. Het is belangrijk dat je kind een poeproutine heeft (elk kind is uniek) en dat je kind in staat is om goed leeg te poepen. 

Buikpijn, opgezette buik, pijn bij poepen, moeilijk kunnen poepen, vieze broeken, wisselende ontlasting van grootte en samenstelling en opeens last van plasongelukjes of bedplassen zijn duidelijke signalen van obstipatie. Lastiger te herkennen is als je kind wel dagelijks poept (zelfs als het zacht is), maar niet helemaal leeg poept. Ook dan kan er sprake zijn van obstipatie.

Kinderen die alleen maar in de luier willen poepen hebben daar hun redenen voor. Zolang jij als ouder de luier blijft aanbieden, zal je kind niet snel uit zichzelf naar de wc gaan. Hoe langer je de luier blijft aanbieden, hoe meer je kind hieraan went en hoe moeilijker het is om luierpoepen om te zetten in wc poepen. 

Kinderen die langdurig in de luier poepen kunnen ongemerkt last krijgen van verstopping. Allereerst omdat ze meestal een verkeerde poephouding hebben, maar daarnaast belemmert de luier zelf de poep om er helemaal uit te kunnen komen. 

Je kind heeft vast goede redenen om niet te luisteren. Het is dan handig als jij ontdekt wat die redenen zijn en die de aandacht geeft. De verschillende redenen leg ik uit in mijn SuperPoeperPlan. Je kind merkt direct als jij de redenen begrijpt en hierop reageert. Actie van jou geeft reactie van je kind.

Ook als je kind nog niet zindelijk is, is het belangrijk dat je kind leert om ontspannen leeg te poepen. Dit vergemakkelijkt het poepen op de wc als je start met de zindelijkheidstraining, want dan is ontspannen leegpoepen al het aangeleerde gedrag. Zie jij bij je peuter met luier ophoudgedrag? Dan is het verstandig om hier nu al aandacht aan te besteden om latere ellende voor te zijn. 

Als je kind bijna 4 of ouder is, komt de basisschool in zicht of zit je kind al op school. Veel scholen weigeren kinderen met luier en met vieze broeken worden ouders gebeld om hun kind te halen of te verschonen. Tijd dus om van je kind een superpoeper te maken en ik help je hier graag mee met mijn SuperPoeperPlan. Ik weet dat ouders dit spannend vinden en bang zijn dat hun kind vieze broeken gaat krijgen thuis of op school. Ik kan je geruststellen, de meeste ouders laten mij weten dat hun kind binnen een paar dagen de baas is over het poepen. 

Wanneer je peuter, kleuter of ouder kind in de nacht vieze broeken heeft, is er bijna altijd sprake van ernstige obstipatie. De buik is dan overvol en je kind is de controle kwijt. In de meeste gevallen moet er een flinke tijd worden gelaxeerd en is de aanbeveling om uit te zoeken hoe dit poepprobleem heeft kunnen ontstaan. Bij zorgen of twijfel altijd overleggen met je dokter.

Er is (gelukkig) zelden sprake van een medische oorzaak voor een poepprobleem. Als peuters, kleuters en oudere kinderen opeens last krijgen of langer last hebben van een poepprobleem, heeft dit bijna altijd te maken met het gevoelige en tegelijkertijd sterke karakter van je kind en omstandigheden thuis of elders. Ongemerkt kan je kind gaan vast/ophouden en dat zorgt voor minder beweging in de buik en ophoping van poep. Vaak begint een poepprobleem rond de zindelijkheidsperiode of bij de start van de basisschool. Vooral naar school gaan is voor veel kinderen een grote en spannende stap.

Kinderen geven vaak aan dat ze hun vieze broeken niet opmerken; ze voelen niet (goed) meer dat ze ontlasting verliezen en ze ruiken het niet. Bizar, want iedereen om hen heen ruikt het wel. We denken dat dit komt doordat kinderen gewend zijn geraakt aan de geur en dus blijven ze doorlopen met de vieze broeken. Vergelijk het maar met zweetgeur, anderen ruiken het altijd maar degene die het betreft lijkt het niet op te merken of te deren.

Het is altijd belangrijk om in de gaten te houden, dat je kind voldoende drinkt, vezelrijk en gevarieerd eet en voldoende beweegt. Meestal volstaat dit om de boel in beweging te houden en goed te kunnen poepen. Check daarbij ook hoe je kind op de wc zit en stuur het op tijd naar de wc. Wanneer je merkt dat dit onvoldoende helpt of je kind heeft last van obstipatie, dan is het tijd om hulp te zoeken. In mijn SuperPoeperPlan help ik je te begrijpen wat er bij je kind speelt en het poepprobleem op te lossen.

Een poepprobleem dat voortduurt kan lichamelijke, sociale en psychische gevolgen hebben. De buik en darmen gaan minder goed functioneren, waardoor er een chronisch poepprobleem en andere lichamelijke ongemakken en problemen kunnen ontstaan, zoals vieze broeken en bedplassen. Een kind met vieze broeken wordt vaak uitgelachen, gepest en geïsoleerd. Hierdoor ontstaat faalangst, wordt het kind onzeker en voelt het zich eenzaam.

Bij verstopping en vieze broeken door obstipatie is laxeren altijd nodig. Alleen zo kan de buik leegraken en leeg blijven. Wanneer je kind last heeft van poepbroeken zonder dat er obstipatie is (komt veel minder vaak voor), dan mag je niet laxeren, want dan verergert het poepprobleem. Naast het laxeren is het belangrijk om te onderzoeken met welke redenen de verstopping is ontstaan, anders ben je bezig met symptoombestrijding.

Dit is een hardnekkige fabel. Het meest gebruikte en aanbevolen laxeermiddel – macrogol – werkt alleen op de poep en kan gerust voor langere tijd gebruikt worden. Het maakt de poep zachter en geeft de poep meer volume, zodat je kind weer beter aandrang gaat voelen en goed kan leegpoepen. Soms is het nodig dat je kind voor kortere tijd klysma’s, zetpillen of Bisacodyl moet gebruiken. Die werken prikkelend op de darmen én maken de poep zacht en kunnen gewenning geven. Daarom is de aanbeveling vanuit de Richtlijn Obstipatie bij Kinderen om deze niet voor langere tijd te gebruiken.

In de meeste gevallen wordt aangeraden om een tijd te laxeren, denk dan echt aan een aantal maanden. Dat is nodig om herstel van de darmfunctie en gevoel van aandrang te laten plaatsvinden. Als alles weer goed werkt kun je afbouwen; dat moet langzaam gebeuren. In mijn SuperPoeperPlan leg ik precies uit hoe je de beste dosering kunt vinden en hoe je in stappen kunt afbouwen. Heel soms heeft een kind jarenlang een laxeermiddel nodig om de buik leeg te houden. Laxeren is altijd beter dan stilstand en ophoping in de buik.

Mijn aanpak valt niet te vergelijken met andere bestaande behandelingen. Die zijn vooral gericht op gedragsverandering van je kind, terwijl bekend is dat het poepprobleem zelf geen gedragsprobleem is. Mijn focus ligt op jou als ouder. Omdat jij nu eenmaal je kind het beste kent en de beste expert van je kind bent. Het enige dat jij als ouder nodig hebt, zijn tools, tips en tricks om je kind uit de shit te helpen. Daarom deel ik mijn kennis, ervaring, handvatten en alle tools, tips en tricks met jou in mijn doe-het-zelf aanpak. Mijn plan van aanpak bestaat uit aandacht voor laxeren met uitgebreide uitleg én aandacht voor de soort poepproblemen, oorzaken, gevolgen en een stappenplan hoe je met weerstand en weigeren van poepen en wc-gang om kunt gaan. 

Ik begrijp dat jij vooral de waarde van mijn plan wil weten. Die waarde is een gerichte aanpak van het poepprobleem en een superpoeper in huis hebben. In plaats van soms maanden- of jarenlang frustratie, onmacht, zorgen, tijd voor vieze broeken en kosten voor luiers, koop je opluchting, rust, vrijheid voor jou en je kind en bespaar je tijd en kosten. Mijn doe-het-zelf online plan bestaat uit:
– Videotutorials voor ouders
– E-lesboeken voor ouders
– Het SuperPoeperBoek voor je kind
– De SuperPoeperApp voor je kind
– Extra’s voor jou en je kind

Wanneer je kind ondanks laxeren last blijft houden van vieze broeken, blijkt meestal dat ouders net te laag zitten in de dosering of te snel zijn geminderd. Daardoor kunnen vieze broeken zelfs verergeren en verbetert het aandrang gevoel niet. Check nogmaals het laxeerplan en stel zo nodig bij en kijk in je account bij ‘Extra’s| Knelpunten + Valkuilen’

Dat is vervelend en ik snap dat het lijkt alsof het niet werkt, maar ik kan je geruststellen. Het plan werkt, maar soms lezen ouders over tips heen of vinden ze het lastig om die uit te voeren Bijvoorbeeld afspraken maken over gewenst gedrag kan pittig zijn. Of ouders vinden het moeilijk om te begrenzen, omdat liefde nu eenmaal blind maakt. Bekijk nog eens de laatste les en check ‘Extra’s | Knelpunten + Valkuilen’. Soms zien ouders deze over het hoofd.

De meeste ouders laten mij weten dat zij binnen een paar dagen tot een paar weken een superpoeper in huis hebben. Dat verschil heeft te maken met de uniekheid en ontwikkeling van je kind, maar ook hoe lang je kind al last heeft. Daarbij spelen tijd, inzet en geduld van jou als ouder een rol, net als de inzet en houding van school en/of de opvang en overige omgeving.

Methode SuperPoeper® biedt hulp naar beste inzicht en vermogen volgens inspanningsverplichting. Dat wil zeggen dat er geen garantie wordt gegeven voor het succes en welslagen van de dienstverlening en/of het plan van aanpak. Het is en blijft aan ouders om met het doe-het-zelf plan van aanpak uit het SuperPoeperPlan of het Express PoepPlan aan de slag te gaan.

Ik ben van oorsprong integratief kindertherapeut en heb mij in de praktijk gespecialiseerd tot poepexpert. Mijn methode en werkwijze vallen niet binnen de reguliere zorg. 

Heel soms kan er sprake zijn van een (deelse) vergoeding. Je hebt dan een verwijzing van je arts nodig en een coulance-aanvraag voor je zorgverzekeraar. Daarbij spelen je afgesloten aanvullend zorgpakket en je polisvoorwaarden een rol. Elke zorgverzekeraar heeft het recht om zelf hierin te beslissen. 

FAQ - online leeromgeving

Hier vind je veelgestelde vragen over de online leeromgeving van het SuperPoeperPlan voor ouders en professionals.

Klik op jouw naam rechts bovenin. Klik vervolgens op het tabje instellingen. Hier kun je jouw wachtwoord veranderen.

Als je ingelogd bent, dan kun je direct met het SuperPoeperPlan of de Online Training voor Professionals in de leeromgeving starten. Ga naar de desbetreffende cursuspagina en klik op “start cursus” om aan de slag te gaan.

Als je een inhoudelijke vraag hebt, kun je deze via de pagina contact stellen. Je hebt meerdere opties om in contact te komen.  Ik kom zo snel mogelijk bij je terug met het antwoord.

Jazeker! Alle video’s die op onze site staan zijn opgenomen in hoge kwaliteit. Kijk even bij de videospeler of die op de hoogste kwaliteit staat, of dat je internetverbinding goed is. Zie je niet de optie om van kwaliteit te wisselen? Dan kan dat aan je browser liggen. Sommige browsers (zoals Safari) blokkeren deze mogelijkheid, ons advies is daarom om de video’s via Chrome of Firefox te bekijken.

Liever even persoonlijk contact?

© 2023 SuperPoeper® - All Rights Reserved