Benieuwd of het "SuperPoeperPlan" wat voor jouw kind is?

FAQ / Veelgestelde vragen

Hieronder vind je veelgestelde vragen over poepproblemen bij kinderen, mijn methode en aanpak.

Van 3 x in de week tot 3 x op een dag poepen valt onder ‘normaal’ poepen, mits je kind geen pijn of moeite heeft met poepen of last heeft van poepongelukjes. Het is belangrijk dat je kind een poeproutine heeft (elk kind is uniek) en dat je kind in staat is om goed leeg te poepen. 

Buikpijn, opgezette buik, pijn bij poepen, moeilijk kunnen poepen, vieze broeken, wisselende ontlasting van grootte en samenstelling en opeens last van plasongelukjes of bedplassen zijn duidelijke signalen van obstipatie. Lastiger te herkennen is als je kind wel dagelijks poept (zelfs als het zacht is), maar niet helemaal leeg poept. Ook dan kan er sprake zijn van obstipatie.

Kinderen die alleen maar in de luier willen poepen hebben daar hun redenen voor. Zolang jij als ouder de luier blijft aanbieden, zal je kind niet snel uit zichzelf naar de wc gaan. Hoe langer je de luier blijft aanbieden, hoe meer je kind hieraan went en hoe moeilijker het is om luierpoepen om te zetten in wc poepen. 

Kinderen die langdurig in de luier poepen kunnen ongemerkt last krijgen van verstopping. Allereerst omdat ze meestal een verkeerde poephouding hebben, maar daarnaast belemmert de luier zelf de poep om er helemaal uit te kunnen komen. 

Je kind heeft vast goede redenen om niet te luisteren. Het is dan handig als jij ontdekt wat die redenen zijn en die de aandacht geeft. De verschillende redenen leg ik uit in mijn SuperPoeperPlan. Je kind merkt direct als jij de redenen begrijpt en hierop reageert. Actie van jou geeft reactie van je kind.

Ook als je kind nog niet zindelijk is, is het belangrijk dat je kind leert om ontspannen leeg te poepen. Zie jij bij je peuter met luier ophoudgedrag, zoals verstoppen om te poepen of pijn/last bij poepen? Het SuperPoeperPlan helpt ouders ook hiermee op weg.

Als je kind bijna 4 is, komt de basisschool in zicht en veel scholen weigeren kinderen met luier. Ouders worden gebeld wanneer hun kind een vieze broek heeft. Tijd dus om van je kind een superpoeper te maken en ik help je hier graag mee met mijn SuperPoeperPlan. Ik weet dat ouders dit spannend vinden, maar ik kan je geruststellen; de meeste ouders laten mij weten dat hun kind binnen een paar dagen de baas is over het poepen. 

Wanneer je peuter of kleuter in de nacht vieze broeken heeft, is er bijna altijd sprake van ernstige obstipatie. De buik is dan overvol en je kind is de controle kwijt. In de meeste gevallen moet er een flinke tijd worden gelaxeerd en is de aanbeveling om uit te zoeken hoe dit poepprobleem heeft kunnen ontstaan. Bij zorgen of twijfel altijd overleggen met je dokter.

Er is (gelukkig) zelden sprake van een medische oorzaak voor een poepprobleem. Als je kind opeens last krijgt of langer last heeft van een poepprobleem, heeft dit bijna altijd te maken met het karakter van je kind, stress dat je kind ervaart en omstandigheden. Ongemerkt kan je kind gaan vast/ophouden en dat zorgt voor minder beweging in de buik en ophoping van poep. Vaak begint een poepprobleem rond de zindelijkheidsperiode of bij start van de basisschool. 

Kinderen geven vaak aan dat ze hun vieze broeken niet opmerken; ze voelen niet (goed) meer dat ze ontlasting verliezen en ze ruiken het niet. We denken dat dit komt doordat kinderen gewend zijn geraakt aan de geur en omdat ze de vieze broeken ontkennen uit schaamte.

Natuurlijk is het van belang dat je kind voldoende drinkt, vezelrijk eet en genoeg beweegt. Meestal volstaat dit om de boel in beweging te houden en goed te kunnen poepen. Daarnaast is een goede wc-houding belangrijk en je kind sturen als je merkt dat het moet. Helpt dit onvoldoende of heeft je kind last van obstipatie, dan is het tijd om hulp te zoeken. In mijn SuperPoeperPlan help ik je het poepprobleem op te lossen.

Een poepprobleem dat voortduurt kan lichamelijke, sociale en psychische gevolgen hebben. De buik en darmen gaan minder goed functioneren, waardoor er een chronisch poepprobleem en andere lichamelijke ongemakken en problemen kunnen ontstaan, zoals vieze broeken en bedplassen. Een kind met vieze broeken wordt vaak uitgelachen, gepest en geïsoleerd. Hierdoor ontstaat faalangst, wordt het kind onzeker en voelt het zich eenzaam.

Bij verstopping en vieze broeken door obstipatie is laxeren altijd nodig. Alleen zo kan de buik leegraken en leeg blijven. Wanneer je kind last heeft van poepbroeken zonder dat er obstipatie is (komt veel minder vaak voor), dan mag je niet laxeren, want dan verergert het poepprobleem. Naast het laxeren is het belangrijk om te onderzoeken met welke redenen de verstopping is ontstaan, anders ben je bezig met symptoombestrijding.

Veel ouders zijn ongerust dat de poep langs de benen stroomt, wanneer gestart is met het laxeren. Als je doseert volgens de Richtlijn, is het bijna altijd zo dat de poep er na een paar dagen uitkomt. Soms een grote drol, dan kleinere keutels, soms wat dunnig, afhankelijk van de mate van obstipatie. Langs de benen stromen is zelden het geval en als wel, ligt dit meestal juist aan te laag doseren i.p.v. volgens de aanbeveling.

Dit is een hardnekkige fabel. Het aanbevolen laxeermiddel – macrogol – werkt alleen op de poep en kan gerust voor langere tijd gebruikt worden. Het maakt de poep zachter en geeft de poep meer volume, zodat je kind weer beter aandrang gaat voelen en goed kan leegpoepen. Andere laxeermiddelen zoals een klysma, zetpillen of tabletjes werken prikkelend op de darmen, maar zijn soms wel nodig. Langdurig gebruik kan zorgen voor gewenning. Daarom is de aanbeveling in de Richtlijn Obstipatie bij Kinderen om deze niet voor langere tijd te gebruiken.

Vaak is het nodig om een aantal maanden te laxeren om de darmfunctie te laten herstellen en het aandranggevoel weer goed te laten werken. Als alles weer goed werkt kun je afbouwen. In mijn SuperPoeperPlan leg ik precies uit hoe je de beste dosering kunt vinden en hoe je in stappen kunt afbouwen. Heel soms heeft een kind jarenlang een laxeermiddel nodig om de buik leeg te houden. Laxeren is altijd beter dan stilstand en ophoping in de buik.

Je hebt een paar dagen nodig om het plan op te starten. De meeste ouders beginnen op donderdagavond of vrijdagochtend met de uitvoering, zodat het weekend de buik goed leeg kan raken.

Ja zeker, mijn aanbeveling is om voor het weekend te starten (donderdagavond/vrijdagochtend) zodat je een goede start maakt in het weekend. Verreweg de meeste kinderen kunnen dan maandag zonder probleem naar school/opvang. Wel is mijn advies om de leerkracht/leid(st)er te informeren dat jullie bezig zijn met een poepplan.

Mijn aanpak is onvergelijkbaar met andere behandelingen. Die zijn vooral gericht op gedragsverandering bij je kind, terwijl een poepprobleem zelf geen gedragsprobleem is. Mijn focus ligt daarom op jou als ouder. Omdat jij nu eenmaal je kind de beste expert van je kind bent. Het enige dat jij als ouder nodig hebt, zijn de juiste tools, tips en tricks om je kind uit de shit te helpen. En die deel ik met jou in mijn doe-het-zelf aanpak. Laxeren krijgt ook gedetailleerd de aandacht, omdat de meeste ouders dit spannend vinden.

Ik begrijp dat jij vooral de waarde van mijn plan wil weten. Die waarde is een gerichte aanpak van het poepprobleem en een superpoeper in huis hebben. In plaats van soms maanden- of jarenlang frustratie, onmacht, zorgen, tijd voor vieze broeken en kosten voor luiers, koop je opluchting, rust, vrijheid voor jou, je kind en je gezin en bespaar je jezelf veel frustratie, tijd en kosten. Kijk hier wat je krijgt bij mijn online plan.

Wanneer je kind ondanks laxeren last blijft houden van vieze broeken, blijkt meestal dat het laxeerplan toch niet helemaal op orde is. Daardoor kunnen vieze broeken zelfs verergeren en verbetert het aandrang gevoel niet. Check nogmaals het laxeerplan en stel zo nodig bij en kijk in je account bij ‘Extra’s| Knel- en helppunten of boek een online laxeer consult.

Dat is vervelend en ik snap dat het lijkt alsof het niet werkt, maar ik kan je geruststellen. Het plan werkt echt, maar soms lezen ouders over tips heen of vinden ze het lastig om die uit te voeren. Bijvoorbeeld afspraken maken over gewenst gedrag en vol te houden kan pittig zijn. Bekijk nog eens de laatste les en check ‘Extra’s | Knel- en helppunten’. Kom je er niet uit dan kun je een afspraak op mijn online spreekuur maken of een online video consult boeken. 

De meeste ouders laten mij weten dat zij binnen een paar dagen tot een paar weken een superpoeper in huis hebben. Dat verschil heeft te maken met de uniekheid en ontwikkeling van je kind, maar ook hoe lang je kind al last heeft. Daarbij spelen tijd, inzet en geduld van jou als ouder een rol, net als de inzet en houding van school en/of de opvang en overige omgeving.

Nee, garanties worden nooit geboden in de zorg. Ik garandeer je wel, dat ik altijd mijn best doe om je zo goed mogelijk te helpen volgens beste inzicht en vermogen. Ik heb geen zicht op hoe jij het plan uitvoert. Dat blijft altijd aan jou als ouder, hoe jij met het plan van aanpak uit het SuperPoeperPlan aan de slag gaat en of jij alle geboden stappen opvolgt.

Nee, ik ben integratief kindertherapeut en heb mij in de praktijk gespecialiseerd tot poepexpert. Ik geef wel trainingen aan kinderartsen- en psychologen. Mijn methode valt niet binnen de reguliere zorg.

Heel soms kan er sprake zijn van een (deelse) vergoeding. Je hebt dan een verwijzing van je arts nodig en een coulance-aanvraag voor je zorgverzekeraar. Daarbij spelen je afgesloten aanvullend zorgpakket en je polisvoorwaarden een rol. Elke zorgverzekeraar heeft het recht om zelf hierin te beslissen. 

Liever even persoonlijk contact?

nl_NLNederlands