“Mijn kind heeft echt geen last van obstipatie, hij/zij poept namelijk elke dag” of “Obstipatie, nee hoor, de poep van mijn kind is zacht”. Een groot misverstand, want ook als je kind elke dag poept en de poep zacht is, kan er sprake zijn van verstopping! Het gaat er vooral om of je kind helemaal en goed uitpoept. En dat kan lastig zijn om te herkennen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verstopping

De dikke darm kan verstopt zijn zonder dat je als ouder of als kind dit door hebt. Elke dag naar de wc gaan is helaas niet de maatstaf van een lege buik. Het is meestal wel duidelijk te herkennen of er sprake is van obstipatie, als je kind last heeft. Zoals buikpijn, pijnlijke ontlasting, niet goed of gemakkelijk kunnen poepen of niet alles er uit kunnen krijgen. Als ‘normaal’ wordt een ontlastingpatroon van 3 x op een dag tot 3 x in de week aangehouden, maar elk kind, elk mens heeft een uniek ontlastingpatroon en frequentie. Allerbelangrijkste is dat het kind op een ontspannen manier, zonder pijn of moeite en uren lang zitten, naar de wc kan gaan en helemaal leeg kan poepen. 

Leegpoepen

Dat helemaal leeg poepen is superlastig om te herkennen. Hoe weet je nu dat je kind ‘leeg’ is? Een zachte buik, geen last bij het poepen zelf of buikpijn en na het poepen bij afvegen nauwelijks of geen wc-papier nodig zijn signalen dat het poepen goed gaat. Ook als je kind niet elke dag gaat. Wanneer je kind elke dag poept; soms heel veel, soms nauwelijks of meerdere keren op een dag kleine beetjes er niet veel uitkomt, is dit vaak een teken van obstipatie, niet goed kunnen leeg poepen. Ook als de poep dagelijks of om de dag of paar dagen, wisselend is van grootte en samenstelling (keutels, dun, spaghettislierten of olifantendrol), dan moet er een belletje gaan rinkelen. Zelfs als je kind niet veel of niet klaagt. Want je kind poept wel elke dag, maar dit is zeker niet ideaal.

Plasongelukjes

Ook als jij bemerkt dat je kind last heeft van plasongelukjes overdag, te laat gaat of juist vaak kleine beetjes moet plassen, check dan eerst hoe het poepen gaat. Het zelfde geldt voor bedplassen. Bedplassen heeft niets te maken met een gedragsprobleem, maar wel hoe groot de capaciteit van de blaas is en hoe sterk de aandrangprikkel doorkomt. De bewaarfunctie van de blaas en werking hiervan kunnen verminderd zijn, door (onbemerkte) obstipatie. Het laatste deel van de dikke darm (waar poep opgeslagen wordt) raakt meestal verwijd door opgehoopte poep. Dan kan de blaas over- of juist onderprikkeld raken.

Hoe kom je er nu achter of bij jouw kind alles naar wens gaat? Vragen aan je kind hoe poepen gaat en check hoeveel en wat je kind poept! Gebruik app SuperPoeper of Het SuperPoeperBoek om je kind de spijsvertering en mogelijke problemen uit te leggen en te laten ontdekken hoe je kind de baas kan worden over eventuele problemen.

Duidelijke signalen van een poepprobleem

  • Je kind heeft last of pijn bij het poepen, zoals lang moeten wachten of hard moeten persen
  • Je kind kan, wil of durft niet naar de wc of houdt aandrang tegen en stelt wc-bezoek uit
  • Je kind poept 1 of 2 keer in de week of minder en het is of weinig of heel veel
  • Je kind heeft buikpijn, last van een opgezette buik en/of misselijkheid of minder eetlust
  • De poep van je kind is hard en groot of bestaat uit kleine harde keutels of is vaak diarree-achtig
  • Je kind heeft meerdere keren per week last van poepvegen of vieze broeken

Twijfel of zorgen ga dan naar de dokter voor onderzoek en uitsluiten van een medische oorzaak van het poepprobleem! Maar meestal (zo’n 95% van de poepproblemen) speelt er geen medisch of fysiek probleem. Wil je achtergrondinformatie over poepen en poepproblemen en een helder plan van aanpak? Volg dan de online oudertraining en ontvang ‘Het SuperPoeperBoek’ gratis! Kom je er helemaal niet uit en wil je je zorgen delen? Dan kun je een online consult bij mij bestellen en boeken. Na het bestellen ontvang je van mij een mail voor het plannen van het consult (kan overdag of in de avond).

Bestel nu de online oudertraining