“Nee, ik wil niet” zegt je kind en gaat vervolgens in de afweer door te gillen, huilen, smeken of weg te rennen. Al ga je als ouder op je kop staan, je kind weigert om naar de wc te gaan en daarmee uit. Veel ouders weten het dan niet meer en blijven de luier geven. Je kunt je kind toch niet onder dwang op het toilet zetten en laten poepen? Er is verschil tussen dwingen en duidelijk zijn, ook al lijkt het op ’t oog op elkaar…


“Dwingen gebeurt vanuit onmacht,
duidelijk zijn vanuit kracht!”

 

 

 

Dwingen helpt niet toch?

Wanneer je kind laat horen of merken dat het niet naar de wc wil, heeft het daar een reden voor. Huilen, gillen, smeken, wegrennen; ouders interpreteren dit meestal als angst voor de wc of voor poepen met een reden. Zeker als er een keer iets is gebeurd. Bijvoorbeeld pijnlijke poep of veranderde gezinssituatie of verandering van omgeving. Vanuit het oogpunt liefde voor je kind, is het logisch en begrijpelijk dat je als ouders dan liefdevol hierop reageert. De realiteit is echter (al lijkt dat er niet op), dat het vaak gaat om aangeleerd gedrag van je kind. Zeker als dit ‘weigergedrag’ al een tijd duurt. Het gemakkelijkst voor je kind is dit gedrag volhouden, omdat je kind weet hoe jullie als ouders gaan reageren. Dat voelt veilig voor je kind; weten waar het aan toe is.

Als ouder wil je je kind niet nog meer belasten dan de – in jouw ogen – al bestaande angst. Dus geef je toch weer die luier en zet je niet door om je kind op de wc te krijgen. Daarbij hebben sommige ouders ook ervaren dat als ze wel doorzetten, het kind ophoudgedrag met als gevolg obstipatie laat zien. “Dan ben je dus nog verder van huis”, denken ouders.

Cirkel doorbreken!

Zo ontstaat er een vicieuze cirkel van ruimte voor het ‘weigergedrag’ van je kind, door ouders onbewust en ongewild gecreëerd. Om die cirkel te doorbreken moeten ouders een stap nemen. Je kind gaat deze namelijk niet uit zichzelf doorbreken, ook al denken veel ouders dat tijd wonderen verricht. Ervaring heeft geleerd dat dit heel soms gebeurt, maar vaak duurt dit traject dan jaren. Ik ben een voorstander om het kind de ruimte en tijd te geven voor ontwikkeling in eigen tempo. Maar niet wat betreft dit aangeleerde gedrag van het kind. Als ouder hierop hetzelfde blijven reageren, geef je je kind het signaal dat poepen en wc-gedrag een groot ding is. “Anders zouden papa en mama mij toch gewoon op de wc zetten?” kan je kind denken.

Ouders denken vanuit liefde dat doorzetten vanuit hun kant, kan worden aangezien voor dwang. En je kunt en wil je kind niet dwingen om te poepen; iedereen heeft een eigen poepgedrag/moment. Maar je kunt als ouder wel doorzetten zonder dat er sprake is van dwang. Daarvoor moet je duidelijk kunnen zijn en grenzen durven stellen.

Duidelijk zijn

1. Leg je kind uit hoe het lichaam werkt en wat nodig is om goed te kunnen poepen
2. Maak afspraken over wc-gedrag met je kind op een rustig moment
3. Bespreek consequenties met je kind; bijv. buiten spelen/gamen na wc-bezoek 
4. Geef je kind erkenning; blijf rustig, toon begrip bij weigering en houd je aan de gemaakte afspraken
5. Haal laxeermiddelen (als deze nog niet worden gegeven) in huis bij flink ophoudgedrag

Duidelijk blijven

Let op: je kind kan vanuit weerstand van alles uit de kast halen. Buiten woedeaanvallen huilen, gillen, smeken, kan het ook gaan gooien met spullen, heel zielig gaan doen of ouders uitschelden. Dat doet je kind om jou als ouder zo ver te krijgen, weer ruimte te geven voor het ‘niet-willen’ (ongewenste aangeleerde) gedrag. Voel je niet schuldig, ga niet in op dit gedrag, geef je kind erkenning en ga zeker geen discussies aan. blijf doorzetten door duidelijk te zijn en rustig te blijven. Je kind kan dan niet anders dan meegaan in het nieuwe (gewenste) gedrag. Sommige kinderen voelen direct dat het menens is en luisteren. Andere kinderen houden de weerstand een paar uur of zelfs een paar dagen vol. De vicieuze cirkel wordt pas doorbroken, als het ouders lukt om zich te houden aan de gemaakte afspraken.

Oplossing poepproblemen

Heb je dit geprobeerd en blijft het gewenste resultaat toch uit of twijfel je? Ouders hebben soms – begrijpelijk – wat meer ondersteuning nodig om te willen, kunnen en durven door te zetten. Volg dan op eigen tijd en eigen plek de online oudertraining. Stap voor stap worden oorzaken en gevolgen van poepproblemen en een plan van aanpak uitgelegd. De training bestaat uit een videotutorial en digitaal werkboek en je krijgt ‘Het SuperPoeperBoek’ er gratis bij. Je kunt ook contact opnemen met een poepprofessional bij jou in de buurt of een facetime/skypeconsult met Hadassa Voet boeken. Veel succes!