Benieuwd of het "SuperPoeperPlan" wat voor jouw kind is?

bedplassen

De oorzaak van bedplassen

Plast jouw kind nog regelmatig in bed? Bedplassen komt bij zo’n 5-10% van de basisschoolkinderen voor en de grootste schuldige is obstipatie! Dat is vaak moeilijk te herkennen, zeker als je kind dagelijks poept. Maar het gaat er om, wát je kind poept en niet dát je kind poept.

Bedplasser in huis?

Supervervelend voor jou als ouder en vooral ook voor je kind als het een bedplasser is. Vaak wordt gedacht dat bedplassen een gedragsprobleem is, maar dat is het niet. Dus belonen of straffen helpt dan ook niet. Maar wat is het dan wel? 9 van de 10 keer is obstipatie de grote boosdoener.

Bedplassen x obstipatie

Hoe zit dat? Door de ophoping van poep, overvolle dikke darm en verwijding van het rectum (waar de poep bewaard wordt), komt de blaas in de verdrukking. Hierdoor vermindert de blaasfunctie- en werking. Blaasaandrang verandert, je kind kan (bed)plasongelukjes krijgen of steeds kleine plasjes moeten doen.

Medisch probleem?

Heel soms speelt er een medisch probleem; bij 1% van de bedplassers blijkt een onderliggend anatomisch/medisch probleem te spelen. Denk aan epilepsie, slaapapneu/snurken of geen vermindering van de nachtelijke urineproductie. Ook kan je kind last hebben van een urineweg/blaasinfectie.

Blaasmedicatie…

Soms wordt medicatie gegeven voor het bedplassen, maar het kan zijn dat dit geen resultaat geeft. Dat kan dan komen, doordat de bijwerking van deze medicatie obstipatie is en als obstipatie al de boosdoener was, is ‘t water naar de zee dragen. Dus obstipatie altijd uitsluiten voor medicatiegebruik.

Gevoelige kinderen

Kinderen met autisme, ADHD of hoogsensitieve kinderen zijn overdag vaak gespannen door prikkels, stressmomenten (negatief en positief) en laten dan ophoudgedrag met obstipatie zien. Dat kan al nadelig voor bedplassen werken. Maar ze verwerken ‘s nacht ook al hun ervaringen en laten dan helemaal los…

Te diep slapen?

Dat je kind te diep slaapt, waardoor het brein geen sein doorgeeft om te plassen is niet waar. Er zijn immers ook kinderen die diep slapen, die niet wakker worden en die niet in hun bed plassen. Denk je dat een onderontwikkelde of onrijpe blaas het probleem is? Vanaf 4 jaar is de blaas bij een gezond kind rijp.

Wat tips

Laat je kind niet in de plas liggen en negeer het bedplassen niet. Dat geeft je kind een rot gevoel. Check altijd medische oorzaken, controleer het poepen van je kind m.b.t. obstipatie, zeg je kind dat bedplassen niet zijn of haar schuld is, toon begrip, geef erkenning en ga op zoek naar mogelijke stress van je kind.

Deel dit bericht via:

Andere artikelen:

Wel of niet zindelijk?

Is je kind nu wel of niet zindelijk? Soms is dat lastig te herkennen, zeker als er ongelukjes gebeuren. Vaak is je kind fysiek zindelijk, maar gooit het gedrag roet in het eten. Ook het karakter en de houding van jou als ouder kunnen de zindelijkheid negatief of positief beïnvloeden.

Lees verder »

Pamperen

Pamperen. Als ouder zijn we er allemaal wel eens schuldig gaan. Af en toe is niet zo erg, maar als het vooral gewoonte is geworden, wat dan? Helaas is het geen uitzondering dat kinderen van bijna 4 nog niet zindelijk zijn en dan komt school in zicht. Paniek en stress bij ouders, kind en school.

Lees verder »

Poepbroeken

Denk jij ook dat de poepbroeken van je kind met opzet gebeuren? Ik snap goed dat het lijkt alsof je kind dit expres doet, maar poep in de broek gaat nooit over bewust, opzettelijk gedrag. Dus werken aan gedragsverandering zet geen zoden aan de dijk. Wat dan wel?

Lees verder »
nl_NLNederlands