Om als mens lichamelijk en geestelijk gezond te kunnen ontwikkelen, groeien en gelukkig te zijn, moet er worden voldaan aan een aantal basisbehoeften. Voor ons mentale welzijn is er liefde, veiligheid, waardering en autonomie nodig. Om fysiek goed te kunnen functioneren moeten we dagelijks eten, drinken, slapen, bewegen, plassen en poepen. Bij een poepprobleem zie je vaak dat er een disbalans is binnen die basisbehoeften. Hoe zit dat?

Stress
Een poepprobleem zonder medische oorzaak kan te maken hebben met diverse redenen, waarbij stress meestal een hoofdrol speelt. Stress bevindt zich in het hoofd en kan zich lichamelijk uiten. Stress is niets anders dan een verstoorde balans tussen hetgeen je aankan en hetgeen je op je bordje krijgt. Hoe langer stress voortduurt, hoe meer last dit kan geven aan hoofd en lichaam. Heb jij of je kind moeite met poepen en is er geen medische reden? Kijk dan eens of onderstaande vragen een belletje doen rinkelen. Het kan moeilijk en pijnlijk zijn om te herkennen, dat er zoiets speelt binnen jouw leven of dat van je kind.

1. Hoe is het als je in je leven geen of weinig liefde zoals knuffelen of affectie ervaart?

2. Hoe kun je je staande houden als je basisveiligheid niet fijn aanvoelt? Bijvoorbeeld als er problemen zijn binnen een relatie, gezin, school of op werk?

3. Hoe zou het zijn als je het idee krijgt dat jij, je zijn of hetgeen je doet niet gewaardeerd wordt? Geen erkenning door familie, vrienden of omgeving?

4. Hoe kun je goed functioneren of ontwikkelen, wanneer je het idee hebt of voelt dat jij niet in staat bent om zelfstandig te handelen? Er geen vertrouwen is?

5. Hoe gezond te leven, als je tekort komt aan eten, drinken, slapen of bewegen of verkeerde gewoontes hebt aangeleerd? Wat doet dat met lichaam en brein?

Ophoudgedrag
Wanneer er een probleem speelt op niveau van de eerste vier basisbehoeften dan ontstaat er – meestal onbewust – stress. Stress geeft vaak verhoogde spierspanning en moeite hebben of krijgen met letterlijk en figuurlijk loslaten. Dat je op je ‘tenen loopt’ om te proberen wel die basisbehoeften op orde te krijgen. Dit kan zorgen voor minder beweging in de buik en ophoudgedrag. Dat ophoudgedrag en minder beweging in de buik kan ook gerelateerd zijn aan problemen rondom de lichamelijke basisbehoeften. Ophoudgedrag kan leiden tot ophoping van ontlasting in de buik. Als de opgehoopte ontlasting lang genoeg blijft zitten, wordt er steeds meer vocht aan onttrokken en wordt de poep harder, groter en vooral moeilijker en pijnlijker om eruit te krijgen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Obstipatie?
Je kunt obstipatie natuurlijk verhelpen – is zelfs altijd nodig om de boel weer in beweging te krijgen – met laxeermiddelen. Waar je echter voor moet waken is dat het gaat om symptoombestrijding op de lange termijn. Dat je blijft laxeren om je behoefte te kunnen doen, maar dat problemen rondom basisbehoeften misschien de aandacht, onderzoek en een oplossing behoeven.

Bij kinderen zie je vaker bij een poepprobleem ook tegelijkertijd problemen bij de andere fysieke behoeften. Zoals bij eten (niet willen of selectief eten), drinken (onvoldoende vocht, ongezonde drankjes), slapen (inslapen, doorslapen) en/of beweging (bank hangen, tv kijken). Dat kan weer te maken hebben met het unieke karakter van je kind en de rol en keuzes van ouders in de opvoeding. Deze kunnen, net als de schoolsituatie en de (sociale) omgeving die de (behoefte aan) autonomie van het kind ongewild en onbewust beïnvloeden.

Poepproblemen oplossen?
Wil je meer weten als ouder rondom het ontstaan van poepproblemen bij je kind en vooral hoe deze op te lossen? Volg dan de online oudertraining. Om je snel op weg te helpen krijg je Het SuperPoeperBoek er gratis bij. Wil je bij jezelf ontdekken waar jouw poepprobleem mee te maken heeft? Download dan het digitale werkboek SuperPoeper voor volwassenen.

Kom je er niet uit? Voor je kind of voor jezelf? Je kunt altijd bij mij een online consult boeken of op zoek gaan naar een poepprofessional bij jou in de buurt.