Heb je al van alles geprobeerd om je kind zindelijk te maken? Gat in luier geknipt, boekjes gelezen, ongewenst gedrag genegeerd? Al (vaker) boos geworden, je geduld verloren, gedreigd, geschreeuwd en gestraft? Werkt het allemaal niet én kost het jou vooral negatieve energie en voel je je dan ook nog schuldig over je geschreeuw en boos zijn? Snap ik. Deze tips gaan jou (en je kind) helpen!

TIP 1
Kinderen met een poepprobleem hebben (faal)angst. Ze willen, kunnen of durven niet te poepen en los te laten. Hoe vaak en veel jij je kind probeert te overtuigen om wel te gaan, het dringt niet tot hen door. Want angst is een slechte raadgever. Wat wel werkt richting zindelijk maken? Begrip tonen en erkenning geven. Dat kun je op de volgende manier doen. Zie of merk je weerstand over of bij poepen/wc gaan, benoem dit maar wel zonder oordeel. Bijvoorbeeld: je kind vertoont weerstand om naar de wc te gaan of te proberen of te blijven zitten. Zeg: “Ik merk dat naar de wc gaan/proberen/blijven zitten op de wc lastig voor je is, wat rot voor je”. Wat je achterwege laat is jouw mening, je irritatie, je ongeduld, je boosheid, je onbegrip door alleen maar te laten merken dat je het snapt en dat je het naar voor je kind vindt. Niets meer, niets minder. Dát dringt wel door tot je kind en geeft ontspanning. In hoofd en lichaam. Loslaten (poepen) is niets anders dan ontspannen. De kunst is om te blijven benoemen en erkennen, zodat je kind gaat leren nare zaken en emoties te herkennen en niet op te potten, maar te uiten. Vrij vertaald: geen ophoping van ‘shit’, maar alles eruit gooien. Dat lucht op!

TIP 2
De poep(zit)houding van veel kinderen is niet de juiste en kan dus – ongemerkt – een bijdrage leveren aan niet helemaal uit poepen met als gevolg, ophoping van restanten poep die achterblijven in de buik. Door de werking van de darmen wordt daar vocht aan onttrokken en wordt die poep steeds harder en pijnlijker en lastiger om eruit te krijgen. Dus zorg dat je kind de beste zithouding heeft. Krukje onder de voeten zodat de knieën hoger zijn dan de heupen én laat je kind ontspannen rechtop zitten. Zeg je kind dat je weet, dat het superspieren heeft en vraag je kind dit te laten zien door in de armen spierballen te maken. Leg dan uit dat je kind de baas is over de spieren en dat er in de buik ook spieren zitten die je sterk(er) kan maken. Dat dat handig is om de poep goed naar buiten te krijgen. Doe vervolgens de wc-oefening.

TIP 3
Kinderen die (prikkel)gevoelig zijn mét een sterke wil, houden meestal niet van al te veel veranderingen. Aangeleerd gedrag is dan soms lastig om te zetten in ander gedrag. Denk aan stoppen met speen en/of fles, moeite met alleen (in/door)slapen, zelf eten of aankleden, maar dus ook van luierpoepen naar potje/wc-poepen. Zolang het kind nog de speen of fles heeft, nog gevoerd of opgetild wordt of een luier draagt, duidt dat op afhankelijkheid en vasthouden aan iets of iemand. Poepen is daarentegen loslaten en het zelf doen. Wil je de luier weg? Kijk dan vooral ook waar, wat en hoe je in dagelijkse leven iets kunt veranderen wat niet met de luier te maken heeft.

Nog meer tips?
Hopelijk kun je met deze tips al een flink end op weg, om je kind richting ontspannen wc poepen te krijgen. Wil je nog meer tips, tools en tricks? Die vind je in ‘Het SuperPoeperBoek’. En die kun je GRATIS krijgen, als je de online oudertraining volgt. Daarin word je aan de hand genomen met informatie, uitleg en een stappenplan, om je kind in een ommedraai een superpoeper te laten worden en blijven!

KOOP nu de ONLINE OUDERTRAINING