Ik ontving een mail over de poepproblemen van Joey van vier jaar. Joey hield het niet droog overdag en daarbij de hele dag vieze vegen in zijn onderbroek, mama was wanhopig. Ik vond het opvallend hoeveel spelfouten er in de mail zaten. Wanneer je vanuit volle emotie, over je toeren, gaat schrijven, kan de aandacht zich volledig verplaatsen naar de inhoud en niet de vorm. Maar er kan ook iets anders spelen…


Joey was en had het druk, te druk voor een druk en daarom kwamen beide ouders voor een consult. Moeder zat op haar praatstoel en bewoog continue, in tegenstelling tot vader. Zou de appel niet ver van de boom vallen? Al snel bleek dat Joey mogelijk last had van een behoorlijke verstopping. Dat zou de voortdurende plas- en poepongelukjes verklaren. Ouders waren nog niet naar de dokter geweest; ze hadden het idee dat het een fase was die vanzelf weer zou overgaan. Nu waren ze op school geroepen en had de juf gezegd dat Joey niet meer naar school kon komen, zo lang hij niet zindelijk was.

Ouders waren wanhopig, hoe moest het nu verder? Ik legde hen de spijsvertering uit en hoe obstipatie kon gebeuren en dat behandeling met laxeermiddel nodig was. Ook gaf ik aan hoe belangrijk het was om dit Joey uit te leggen; het gemakkelijkst gaat dat met app SuperPoeper of Het SuperPoeperBoek. Moeder vertelde dat Joey een vrolijk maar druk mannetje was. Zich niet lang kon focussen (behalve op tv en iPad), moeite had met kiezen, niet wilde opruimen of aankleden, het lastig vond om stil te zitten, moeilijk vond te stoppen met activiteiten en niet goed luisterde. Ook school had dit laatste aangegeven als probleem. Ik vroeg ouders of één van hen zich herkende in Joey.

Vader opende voor het eerst zijn mond en zei dat hij in Joey zijn vrouw zag. ”Ze praat aan één stuk door en van alles beweegt aan haar. Behalve als ze aan het lezen is, dan kan er een ontploffing plaatsvinden, maar zij merkt het niet. En daarbij is het een grote troep in het huis en lijkt het alsof ze het niet ziet”. Moeder slikte en had moeite haar tranen binnen te houden. Ze gaf aan dat ze haar hele leven al last had van een druk hoofd en lichaam en daarop altijd afkeuring en afwijzing had gekregen. Organiseren was moeilijk voor haar, ze raakte gestrest en wist niet waar te beginnen. Inderdaad leek Joey op moeder te lijken.

Ik legde ouders uit dat zo’n 60% van de kinderen met poep- en/of plasproblemen last heeft van (een hoge mate van) prikkelgevoeligheid, voor interne en externe prikkels en dat dan vaak één van de ouders dit ook heeft. In de volksmond bekend als informatieverwerkingsproblemen zoals AD(H)D. Informatieproblemen kunnen gepaard gaan met o.a. dyslexie. Zou dit bij moeder spelen en haar spelfouten in de mail verklaren?

We bespraken dat herkenning en erkenning (daar bedoel ik geen diagnose mee) van prikkelgevoeligheid belangrijk is. Als dat niet gebeurt kun je gaan twijfelen aan jezelf en aan je kunnen. Dat was met moeder gebeurd. Moeder liet ook -moedig dat zij dit durfde aan te geven- weten, begrenzen en structureren in de opvoeding moeilijk te vinden; en dat was nu juist wat Joey nodig had. Zonder grenzen en structuur had Joey geen houvast en zo was hij vanuit het te druk hebben en stress onbewust vasthoudgedrag (ophouden poepaandrang) gaan vertonen. Dit in combinatie met snel afgeleid zijn en moeite met zaken afmaken (zoals op tijd helemaal uitplassen), had voor de poep- en plasproblemen gezorgd. Moeder en zoon hadden ondersteuning nodig m.b.t. grenzen en structuur.

Ik hielp ouders op weg met het poepplan en laxeren. Moeder zocht hulp bij een coach en er volgde een gesprek op school. School gaf na uitleg alle medewerking. Ouders legden Joey, naast de spijsvertering, uit hoe druk zijn in het hoofd lastig kon zijn en dat zij hem zouden gaan helpen het hoofd wat rustiger te krijgen. Zowel moeder als zoon bleken veel kenmerken van ADHD te hebben en kregen erkenning en begrip van het thuisfront en omgeving en met name dat het niet hun schuld was. Je bent goed zoals je bent. Ze redden het met begrip en ondersteuning vanuit de omgeving en een coach en konden het af zonder medicatie. De poep- en plasproblemen waren snel verleden tijd toen moeder en Joey wat rust in hun hoofd kregen.

Herken jij je kind of deze situatie? Wil jij meer achtergrondinformatie hebben over het poepprobleem van jouw kind? De online oudertraining geeft uitleg over oorzaken, gevolgen en biedt een plan van aanpak met stappenplan. Het SuperPoeperBoek krijg je bij de training. Zo kun je samen met je kind snel aan de slag.