Otto van negen wordt aangemeld voor luierpoepen. Zijn gescheiden ouders hebben al van alles geprobeerd, zonder resultaat. Otto heeft PDD-NOS, een autisme spectrum stoornis (ASS) en moeite met het verwerken van prikkels en veranderingen. Zijn sociale begrip en intuïtie verlopen moeizaam en hierdoor is hij angstig en onzeker. Otto zijn houvast is vaste afspraken, bekende regels en patronen. Maar ja als je ouders scheiden verandert er een boel…

Otto krijgt te maken met grote veranderingen in zijn leven.… Zijn ouders zijn gescheiden na een stressvolle en moeilijke gezinssituatie en kunnen niet meer samen door een deur. Ze praten niet meer met elkaar. Als er iets moet worden gecommuniceerd, gebeurt dit door een briefje in de schoolrugzak van Otto. Ook hebben beide ouders een andere visie op het poepprobleem. Vader – zelf arts – wil geen laxantia geven om de ontstane obstipatie weg te krijgen. Moeder wil geen grenzen aan haar kind geven, omdat het allemaal al zo zwaar voor hem is. Otto weet niet meer waar hij aan toe is, zijn veilige wereldje ligt aan gruzelementen.

Otto heeft daar wel iets op bedacht, hij heeft zijn eigen wereld gecreëerd. De hele dag loopt hij in een Spidermanpak met masker. Zowel thuis als op school. Alle dagelijkse angsten verdwijnen uit zijn hoofd als hij Spiderman is, dan kan hij de wereld aan. Hij verbergt zijn shit. We spelen over superspieren, superkrachten en bespreken hoe die kunnen worden ingezet. Otto maakt kleine stapjes voorwaarts, maar het gewenste resultaat, wc poepen blijft achterwege. Ook weigert Otto zijn Spidermanpak uit te doen.

In een gesprek met ouders, waarbij ik hemel en aarde heb moeten bewegen om hen bij elkaar in één ruimte te krijgen, ontstaat een escalatie. Vader en moeder schreeuwen de meest vreselijke verwensingen naar elkaar en beginnen zelfs met meubelen in mijn praktijk te gooien. In het korte moment van schrik dat mij overvalt, herinner ik mij een docent uit de opleiding integratieve kinder- en jeugdtherapie. ‘’Doe alsof je het kind bent’’ en dat doe ik. Ik sla mijn handen voor mijn ogen en roep: ‘’Stop, ik ben bang, wat doen jullie, ik hou van jullie alle twee, wat moet ik nou?’’.

Het kwartje valt. De ouders verstommen, moeder barst in snikken uit en vader gaat verslagen zitten. Ik leg ouders uit wat er gebeurt, als ik mij in hun kind inleef en vraag hen hoe dat voelt. Ouders begrijpen dat hun shit het kind zijn shit is geworden. En dat alleen zij dit kunnen oplossen, door samen te werken ondanks de scheiding.

Eindelijk kan een poepplan gestart worden om de luier weg te halen. Dagelijks laxeren zolang Otto niet uit zichzelf op de wc gaat poepen. Erkenningen, afspraken, begrenzingen en consequenties in zijn dagelijkse leven én een papa en mama die weer, al is het niet van harte, in bijzijn van Otto normaal doen tegen elkaar. Otto heeft zijn Spidermanpak steeds minder nodig en wordt uiteindelijk een superpoeper! Heb jij ook een kind die alleen maar in de luier wil poepen? Volg dan de online oudertraining en ontvang als bonus Het SuperPoeperBoek.