Jorien van vijf werd door haar pleegouders aangemeld voor kindertherapie; doorverwezen door een poeppoli omdat het poepprobleem een gedragsprobleem zou zijn. Jorien liet veelvuldig ophoudgedrag zien, weigerde naar de wc te gaan met als gevolg obstipatie en dagelijks meerdere poepongelukjes.

Pleegzorg
Jorien was via pleegzorg op twee-jarige leeftijd opgenomen in het gezin van pleegouders. Pleegouders hadden zelf twee oudere zonen. Het zusje van Jorien zat in een ander pleeggezin. Jorien en haar zusje zagen elkaar en hun biologische moeder één keer per maand op een neutrale plaats in het bijzijn van de pleegouders. De biologische vader was uit beeld. De pleegouders zagen Jorien inmiddels als hun dochter. De twee zonen beschouwden en behandelden haar als hun zusje; liefhebbend, zorgzaam en ook plagen op zijn tijd. Jorien verkeerde in een ‘normale’ veilige omgeving, dat was wel eens anders geweest. Jorien was als baby en peuter mishandeld, geestelijk en lichamelijk. En nu had Jorien last van obstipatie en een langdurig poepprobleem ontwikkeld.

Plee(g)prinses
Pleegouders hadden besloten, zo lang Jorien bij hen zou zijn, haar een prinsessenleven te geven, ter compensatie van al die overbelasting en het doorgemaakte leed. Deze onderbelasting zorgde er voor dat Jorien niet de ruimte en kans kreeg om enige last te ervaren. Hierdoor viel haar al -minimaal aanwezige- draagkracht weg. Ze wilde, durfde en kon weinig tot geen last dragen door de overbelasting in haar jonge jaren. De onderbelasting vanuit liefde, zorg ter compensatie had dit verergerd, hoe goed, lief en begrijpelijk het ook was van pleegouders. Jorien leek op een prinses die lui, gemakzuchtig, verwend en bang was. Jorien ging gewoon niet naar de wc. Het draaide hier niet om prinsessengedrag, maar om onbewust aangeleerd vasthoudgedrag. Het was nodig voor Jorien om te leren te ontspannen en los te laten.

Pleegouders
Met pleegouders werd een gestructureerd stappenplan gemaakt, met afspraken en grenzen. Jorien kreeg uitleg over poepen via app SuperPoeper. Ze leerde zo hoe verstopping kon ontstaan én hoe dit kon worden opgelost. Pleegouders maakten met Jorien vaste afspraken over wc-gedrag en inname van laxeermiddelen met consequenties. Geen straf en geen beloning, ‘gewoon’ Jorien leren dat haar gedrag gevolgen had en dat zij daarvoor verantwoordelijk was. Voor de leuke en de minder leuke gevolgen. Jorien weigerde, logisch, in het begin mee te werken en dacht dat pleegouders wel zouden inbinden, zoals ze steeds hadden gedaan. Maar al snel begreep Jorien dat het pleegouders deze keer menens was.

Binnen twee weken was Jorien een poepprinses en ook in het dagelijkse leven verminderde het ‘vermeende’ prinsessengedrag. Ja, de poeppoli had gelijk; het poepprobleem had te maken met het gedrag, maar of dit nu bij het kind lag…Heb of ken jij ook een prins of prinses die weigert om op de wc te poepen? Ouders kunnen aan de hand van de online oudertraining ook aan de slag met een poepplan om van hun kind een poepprins of poepprinses te maken. Bovendien krijgen ze Het SuperPoeperBoek er als bonus bij.