Bij obstipatie is laxeren een must. Toch zien veel ouders hier – begrijpelijk – tegenop. Dat komt door bestaande fabels en onvoldoende uitleg bij de start van het laxeren. Ook ontbreekt meestal een laxeerplan met duidelijkheid over start, onderhoud, afbouwen en stoppen. Daardoor besluiten ouders soms om helemaal niet te geven of snel te minderen of te stoppen. En zo belanden ouders en kind in een vicieuze poepcirkel.

Laxeren
Natuurlijk wil je als ouder je kind liever geen medicijn geven. Maar als het moet, dan moet het. Bij obstipatie is goed laxeren essentieel, om je kind een superpoeper te laten worden en te blijven. Er zijn verschillende laxeermiddelen. Het voorkeur laxeermiddel bevat macrogol. Dat werkt uitsluitend op de ontlasting. Dit middel zorgt ervoor dat de poep groter en zachter wordt. Zo kan aandrang weer beter worden gevoeld en goed en gemakkelijk worden uitgepoept.

Fabels
Laxeermiddelen zouden verslavend zijn en gewenning geven en zorgen voor luie darmen. Eehh, onbehandelde obstipatie zorgt juist voor stilstand in de darmen. Er zijn laxeermiddelen, zoals klysma’s of zetpillen, die prikkelend werken op de darmen, die liever niet langdurig gebruiken. Het kan soms nodig zijn, deze incidenteel aanvullend bij de macrogol te gebruiken.

Als je niet behandelt…
Niet-behandelde obstipatie geeft klachten. Dat heeft vooral te maken met het verwijden van het laatste deel van de dikke darm door ophoping. Poepaandrang wordt minder gevoeld, dus poepen is lastiger en hierdoor verergert de obstipatie. Maar ook buikpijn, pijn bij poepen, vieze broeken, plasongelukjes, bedplassen en chronische verstopping kunnen optreden. Goed laxeren draagt bij tot herstel van de darmfunctie.

Dosering
De doseringen van diverse laxeermiddelen kun je vinden in de Richtlijn Obstipatie. Deze richtlijn is een indicatie. Helaas staat er op sommige bijsluiters van middelen met macrogol, dat doseringen volgens leeftijd gaan. Dat is niet waar, want deze gaan volgens lichaamsgewicht.

Hoe start je?
Bij flinke verstopping start je met een hoge dosering voor een paar dagen. Dit doe je om de darmen goed leeg te krijgen. Zo kan je kind letterlijk met ‘schone lei’ beginnen. Het kan zijn dat het lijkt dat je kind teveel laxeermiddel krijgt en er vooral eerst dunne poep komt. Blijf toch doorgaan, meestal komt na het dunne, de echte grote hoop eruit.

En dan?
Buik leeg? Dan overgaan op de onderhoudsdosering. De onderhoudsdosering moet je zeker een paar maanden blijven geven. Net zolang totdat de poeproutine er is. Het is belangrijk dat je kind dagelijks een zachte drol produceert, dus de precieze afstelling van de laxeermiddelen moeten ouders zelf uitvinden. Dat komt omdat elk kind en elk spijsverteringsstelsel uniek is en reageert.

Hoe vaak moet je geven?
Het beste is om macrogol (bestaan diverse merken) dagelijks op hetzelfde tijdstip te geven. Ik ben een voorstander om dit één keer per dag te doen. Zo creëer je het gemakkelijkst een vast dagelijks poepmoment. De tijd van werking kan verschillend zijn. Sommige kinderen kunnen na 6 uur poepen, anderen hebben tussen de 12-24 uur nodig. Sommige ouders geven in de ochtend, zodat het kind na school/opvang kan poepen. Andere ouders geven liever in de namiddag/avond, zodat het kind in de ochtend voor school/opvang kan gaan.

Hoe geef je het?
Geef zeker voldoende vocht bij de macrogol, anders kan de obstipatie juist verergeren. Dan verandert de ontlasting in een taai cement en wordt poepen nog lastiger. Vind je kind het niet lekker of drinkt het moeilijk? Je kunt het in yoghurt, vla, appelmoes, soep doen, zolang je kind ook voldoende vocht neemt.

Afbouwen en stoppen
Wanneer je kind een paar maanden dagelijks goed poept en geen klachten meer heeft, kun je langzaam gaan afbouwen. Stapje voor stapje, zodat als je merkt dat er weer problemen ontstaan, je terug kunt gaan naar de dosering waarbij het goed ging. Neem voor de afbouw de tijd. Ga niet afbouwen tijdens spannende tijden, zoals verjaardagen, feestdagen of schoolkamp. Doe dit als jullie en je kind in een rustige relaxte periode zitten.

Tip #1
Let op dat je kind vezelrijk en gevarieerd eet en goed en rustig kauwt. Hou ook in de gaten of je kind voldoende drinkt (minimaal 1 liter per dag en zuigeling 150 ml/kg) en genoeg beweegt.

Tip #2
Ga op zoek naar de oorzaken van de obstipatie; meestal is ophoudgedrag de boosdoener. Alleen laxeren is in de meeste gevallen symptoombestrijding wanneer je niet de onderliggende oorzaken aanpakt.

In de online oudertraining kom je te weten wat de oorzaken van ophoudgedrag zijn. Hoe je hiermee kunt omgaan en dit kunt veranderen in tijdig naar de wc gaan en loslaten. Het SuperPoeperBoek krijg je er GRATIS bij.