Vaak krijg ik de vraag hoe het is gekomen dat ik een poepexpert ben… Ik hoef alleen maar terug te denken aan mijn kindertijd; heel bang om te poepen. Dat begon toen ik vier jaar was. De beste oplossing was voor mij ophouden. Ik werd hier kampioen in, met als gevolg buikpijn, vieze broeken en op school gepest worden. Ik voelde me dom, onbegrepen en alleen.

Shit…
Mijn ouders liepen stad en land af voor hulp. Ik werd gezien door veel doktoren, psychiaters en psychologen. En elke keer weer was de conclusie dat ik slim was. Dus het poepprobleem kon niet tussen mijn oren zitten en moest een lichamelijke oorzaak hebben. Toen ik negen jaar was werd ik wekenlang opgenomen in het ziekenhuis om alles uit te zoeken.

Onderzoeken
Het ziekenhuis was vreselijk, pestende kinderen en alleen maar onderzoeken en gesprekken. Onder narcose werd versteende ontlasting verwijderd en mijn anus opgerekt; dat kon de oplossing zijn werd gedacht. Dat hielp niet. Dagelijks 1 liter klysma op zaal krijgen met een steek in bed poepen. Dit hielp ook niet. Psychiatrische onderzoeken, gesprekken met psychologen, niets hielp. Hoe kon dat?

Ziek?
Er werden biopten (stukjes weefsel) uit mijn darmen genomen; een a-typische vorm van de Ziekte van Hirschsprung*.
Deze aangeboren ziekte wordt meestal ontdekt bij (pasgeboren) baby’s. Het ‘zieke’ stukje bevond zich op een moeilijk vindbare en opereerbare plek. Advies was een stoma. Gelukkig waren mijn ouders eigenwijs; geen stoma. Naar huis met tassen vol medicatie, maar veel beter werd het niet.

Oplossing
Toen ik naar de middelbare school ging had ik genoeg van die jarenlange shit. Twee dagen niet gepoept? Naar de wc en persen (zonder aandrang) totdat de poep eruit kwam. En dat werkte, jarenlang.Totdat  ik op mijn 19e weer problemen kreeg. De twijfel sloeg toe of ik toch die ziekte had. Opnieuw onderzoeken en géen spoor van Hirschsprung. Met zemelen en poepschema ging het goed.

 

Vanaf dat moment besloot ik dat ik voor altijd een superpoeper zou blijven.

Wat was er met mij aan de hand?
Meer dan 90% van obstipatie heeft geen medische oorzaak, ook niet bij mij. Wat dan wel? De combinatie van mijn karakter (vasthoudend, gevoelig, perfectionistisch) en gezinssituatie, zorgde ervoor dat ik moeilijk kon en durfde los te laten. In mijn hoofd en in mijn buik. Ik wilde anderen ontlasten en belastte daardoor en daarmee mij zelf. Daarom zat ik jarenlang in de shit. 

Dat wens ik geen kind toe!
Begrijp je mijn missie om kinderen en ouders te helpen? Inzicht en expertise ten aanzien van problematisch poepgedrag bij kinderen was er niet in de jaren 60/70. Ik weet als geen ander hoe het voelt om dat kind met poepproblemen te zijn. Alles wat ik heb ervaren in combinatie met mijn professionele opleiding en expertise, maakte dat ik Methode SuperPoeper® met diverse producten en diensten ontwikkelde.

*Bij Hirschsprung ontbreken zenuwcellen (ganglioncellen) in een gedeelte van de wand van de dikke darm. Hierdoor zijn de darmbewegingen verstoord in dat deel van de darm en dat veroorzaakt ernstige verstopping.