Het poepprobleem dat het meest voorkomt is obstipatie (verstopping), meestal veroorzaakt door ophoudgedrag. Obstipatie heeft zelden een medische oorzaak, toch is het belangrijk om medische oorzaken zoals anatomische, aangeboren, lichamelijke problemen of ziekten of bijwerking van medicatie uit te sluiten. Obstipatie moet altijd met laxeermiddelen worden behandeld, anders verergert de situatie en ontstaat een vicieuze cirkel met fysieke gevolgen. 

 

Door verstopping (ophoping van poep in de buik) wordt poepen een lastige aangelegenheid. Kinderen kunnen, durven of willen niet meer poepen, waarbij vooral angst voor pijn bij poepen en uitblijven van aandrang issues kunnen zijn. Volwassenen willen wel, maar kunnen vaak niet meer goed (helemaal uit)poepen onder andere door verminderde aandrang en het te veel indikken en indrogen van de ontlasting. Als het niet medisch is, wat zijn dan wel de oorzaken?  Bewust of onbewust, actief of passief ophoudgedrag ligt meestal ten grondslag. Bijna alle onderstaande oorzaken gelden voor voor kinderen én volwassenen.

Top #15 oorzaken verstopping

#1 moeite met stoppen met activiteiten (spelen, sport, werk, tv);
niet tijdig (willen/kunnen) luisteren naar poepaandrang;

#2 wc’s; slechte hygiëne, onveilige ruimte, weinig privacy,
hoge toiletten;

#3 piekeren, moeite met emoties uiten; figuurlijke ‘shit’ wordt
opgepot (verstopt) en dat kan zich letterlijk vertalen; 

#4 prikkelgevoeligheid; zoals gezien wordt bij HSP, AD(H)D of ASS;

#5 stress; positief of negatief; op school/NSO/BSO, op werk, bij studie,
thuis/gezin, in/met omgeving/cultuur;

#6 opvoeding; liefde maakt blind en verblindt; overbeschermend of
autoritair beperkt zelfstandigheid van kind;

#7 angst voor loslaten; vasthoudend karakter, perfectionistisch,
gebeurtenissen/trauma’s, gezinsomstandigheden; 

#8 angst voor pijn; ervaringen met harde, pijnlijke poep en/of
anusscheurtjes (fissuren) of aambeien;

#9 verkeerde poephouding of knijp/perstechniek; knieën lager dan heupen,
aanspannen in plaats van ontspannen; 

#10 voeding; tekort aan vezelrijke voeding; te vet eten, suikerrijke voeding; 

#11 vochtinname; te weinig vocht (< 1 liter per dag); (te) veel
koolzuurhoudende, suikerrijke frisdrank

#12 beweging; weinig tot nauwelijks beweging (buiten spelen, sporten);
bankhangen, computeren;

#13 structuur en grenzen; door tijdtekort, stress, moeheid, ongeduld,
een disbalans in grenzen/structuur;

#14 geen zin/tijd; zonde van tijd vinden, geen zin hebben om naar
de wc te gaan;

#15 veranderingen; gezin/familieomstandigheden, vakantie, dagelijkse routine,
cultuur, verhuizing, school/werk

Herken je bovenstaande redenen? Het is vaak lastig om hiermee aan de slag te gaan en excuses zijn meestal snel gevonden. Voor een kind, maar óók voor een volwassene. Waar het om gaat; wil jij zelf of wil jij je kind helpen om van een bestaand poepprobleem af te komen? Ga dan op onderzoek uit en vind jouw oplossing. SuperPoeper biedt meerdere oplossingen, zoals de de online oudertraining (en ontvang GRATIS Het SuperPoeperBoek), app SuperPoeper en het werkboek voor volwassenen. Kom je er dan toch nog niet uit? Neem dan contact op met SuperPoeper en boek een consult(skype/facetime/whatsapp); SuperPoeper denkt graag met je mee.