Helaas ontvang ik vaak vragen over laxeermiddelen. De dosering, de bijwerkingen – met name de verslavende werking – en het krijgen van diarree door de laxeermiddelen. Gerichte en geruststellende uitleg ontbreekt blijkbaar nog veel…

Laxeermiddelen?
Niemand neemt graag medicijnen, toch is dit soms echt nodig. Bij poepproblemen, zoals verstopping, zijn laxeermiddelen nodig, net zoals bij astma medicijnen een noodzaak zijn. Twijfel over of weigering van inname van laxeermiddelen, hebben te maken met bestaande hardnekkige fabels.

Fabels en feiten 
Laxeermiddelen geven geen luie darmen, maar onbehandelde verstopping zorgt juist voor stilstand in de darmen. Laxeermiddelen die werken op de poep werken niet verslavend of prikkelend op de darmen en geven geen gewenning. De ontlasting neemt toe in volume en wordt zachter. Zo wordt aandrang beter gevoeld. Het moet wel een tijd gebruikt worden om herstel van de darmfunctie te laten optreden. 

Gevolgen
Het niet behandelen van obstipatie geeft gevolgen en klachten. Poepaandrang voel je minder, dus kun je lastiger uitpoepen. Zo verergert de verstopping. Ook buikpijn en pijn bij poepen (anusscheurtjes of aambeien) kunnen een gevolg zijn. Net als blaas/plasklachten en ongewild ontlastingverlies. Een vicieuze cirkel van chronische verstopping ontstaat zo, die moeilijk te doorbreken is.

Dosering
De doseringen van de laxeermiddelen kun je checken bij de Richtlijn Obstipatie. De richtlijn is een indicatie, want ieder mens (kind) is uniek met een unieke werking van het spijsverteringsstelsel. 

Kinderen poepproblemen
Natuurlijk is het belangrijk om naar de oorzaken van de obstipatie te kijken en meestal is ophoudgedrag de boosdoener. Ontdek in de online oudertraining de oorzaken van ophoudgedrag
en hoe je hiermee kunt omgaan en dit kunt veranderen in tijdig naar de wc gaan en loslaten. Het SuperPoeperBoek krijg je er GRATIS bij.

Volwassenen poepproblemen
Volwassenen vinden uitleg en een plan van aanpak in het digitale werkboek SuperPoeper voor volwassenen
Meer ondersteuning nodig of wil je liever je zorgen direct bespreken met mij? Dat kan in een online consult.