//Verstopt in hoofd en buik

Verstopt in hoofd en buik

Het is niet bewezen door wetenschappelijk onderzoek, maar het is opvallend hoe vaak kinderen én volwassenen die last hebben van verstopping in de darmen, ook in hun hoofd behoorlijk verstopt zijn. In feite een ophoping van zorgen, angsten en andere emoties, zeg maar ‘shit’. Hoe zit dat? 

Verstopping
Verstopt van boven en beneden, heeft dat met elkaar te maken? En zo ja, wat was dan eerder, verstopping in het hoofd of in de buik? Het feitelijke verband is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond. Toch laat de praktijk dikwijls zien dat kinderen en volwassenen met verstopping in de darmen, vaak piekeraars zijn of doordenkers en dit proberen te verstoppen.

Op zich lijkt het logisch dat hoofd en darmen met elkaar te maken hebben, wanneer we de factor stress nader bekijken. Stress (disbalans tussen draaglast en draagkracht) kan een lichamelijke reactie of klacht te weeg brengen, waaronder verhoging van spierspanning en buikklachten. Door het ophopen van zorgen en angsten in het hoofd raakt het hoofd vol. Als er dan niet tijdig wordt ‘geleegd’ (uiten/verwerken van emoties), kan een letterlijke verstopping het gevolg zijn.

Omgekeerd, wanneer er sprake is van verstopping in de buik, kan dat zorgen, angsten en verstopping in het hoofd geven. Bijvoorbeeld bij het kind angst voor ontdekking van vieze broeken. Of bij kind en volwassene die gedurende de dag bezig zijn met ophoudgedrag en uitstellen van poepen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Stress
Wanneer we over zorgen of angst in het hoofd spreken, denk dan bijvoorbeeld bij volwassenen aan stress over doorgemaakte zaken/trauma’s. Of aan stress op werk, sociaal gebied, binnen gezin/familie, 
over geld, kinderen, ziekte, te kort aan tijd, aandacht en rust. Voor kinderen geldt zo’n beetje het zelfde. Belangrijk om hierin mee te nemen is, dat stress bij ouders het kind ook beïnvloedt. Dan kun je een kind krijgen dat zijn of haar best gaat doen om papa en mama probeert te ontstressen, te ontlasten, vanuit loyaliteit. Of een kind dat zou kunnen gaan denken dat de stress met hem of haar te maken heeft. Buiten de gevoeligheid voor de stress van ouders, het gezin of omgeving, kan het kind zelf ook stress hebben. Over vriendjes, over school, sporten, pesten, fysieke verschijning, presteren, hobby’s, etc. etc.

Daarom is het belangrijk om bij een poepprobleem (nadat medische oorzaken uitgesloten zijn en behandelen met laxeermiddelen gestart is), ook breder te kijken en hierin het stressniveau van diegene die het betreft mee te nemen. Stressgevoeligheid bij kinderen en volwassenen heeft buiten gezins- en omgevingsfactoren, ook vaak te maken met het karakter en mogelijke prikkelgevoeligheid. Het is vervolgens te begrijpen dat een poepprobleem kan voortduren ondanks behandeling met laxeermiddelen, wanneer de onderliggende shit, stress niet begrepen wordt en voldoende aandacht krijgt. Om goed te (blijven) functioneren, moeten zowel hoofd als buik tijdig geleegd worden van alle opgeslagen ‘shit’.

Wil je meer weten over oorzaken van poepproblemen bij kinderen en hoe deze aan te pakken? Volg dan de online oudertraining. Voor je kind kunnen Het SuperPoeperBoek (gratis bij de online oudertraining) en app SuperPoeper inzicht geven in de werking van het lichaam en het ontstaan van poepproblemen en vooral hoe deze de baas te worden. Volwassenen kunnen aan de slag met het digitale Werkboek SuperPoeper. Heb je meer hulp nodig of wil je overleggen? Boek dan een online consult (via Skype, FaceTime of WhatsApp).
Click here to subscribe

2018-10-29T21:13:53+00:00